Egy skót, aki otthon van Nagydobronyban

Itt a sofőr, hol a sofőr?

2001. július 6., 02:00 , 25. szám
A fura kocsi

A nagydobronyi és csongori utakon egyre kevésbé okoz feltűnést Donald Fraser, a nagydobronyi líceum tanára jobb oldali kormányos Zsigulijával. A skót „csodaautó” tulajdonosa maga sem mindennapi figura.

– Hogyan lett ön a líceum tanára?

– 1997-ben egy angol nyelvű bibliatábor kedvéért jöttem Kárpátaljára. Miután hazautaztam a tábor végén, sokszor eszembe jutott Nagydobrony. Amikor aztán felajánlották ezt a tanári állást, örömmel elfogadtam. Talán azért szerettem meg ezt a települést, mert Nagy­dobrony olyan most, mint a szülőfalum, Strontian volt kisfiúkoromban. Az Ungvár melletti határvidék és Szolyva környéke is nagyon emlékeztet Skóciára.

– Nem okoz-e gondot a kommunikáció?

– Valóban nem könnyű áthidalni a nyelvi nehézségeket. A líceumban néhány tanár és diák beszél angolul, velük könnyen megértetem magam. Aztán vannak családok, akikkel gyakran összejárunk. Ők nem beszélik az én nyelvemet, én sem az övékét, valahogy mégis szót értünk.

– Mit szóltak az emberek a különös Zsigulihoz?

– Eleinte nagy meglepődést váltott ki az autóm, különösen akkor csodálkoztak, amikor egyedül ültem benne. Nem tudták elképzelni, hogy mehet az autó sofőr nélkül. Az idősebbek azt gondolták, hogy ez is egy Knight Rider. Kezdetben a rendőrök is gyanakodva fogadták. Amikor először igazoltattak, nem értettem, mit akarnak. Hosszas huzavona után elengedtek. Néhány nappal később újra megállítottak. Hármójuk közül az egyik ismerős volt az előző igazoltatásból. Nem kértek semmit, se útlevelet, se forgalmit, csak benéztek az autóba. Az ismerős rendőr rámutatott a kormányra, a többiek pedig elismerően bólogattak. Gondolom, nem hitték el neki a társai, hogy egy jobb oldali kormányos Zsigulit látott, és be akarta bizonyítani. Most már nincs sok gondom velük, a helyi rendőrök ismernek. Hosszabb utakra azonban nem szívesen megyek, mivel nem beszélem a nyelvet.

Mr. Fraser otthon érzi magát Nagy­­dobronyban, bár sokszor csodálkozik, hiszen Kárpátalja mégiscsak más, mint Skócia. Elgondolkodtató. A kárpátaljai emberek egy része egyre kevésbé csodálkozik, és nem érzi itt otthon magát...

-jázmin-