Gabona van, kombájn alig

Elavult gépekkel nehéz az aratás

2001. július 6., 02:00 , 25. szám

Itt az aratás ideje, halljuk egyre gyakrabban, de az aranyló búza- és árpatáblák az elmúlt hetet még javában „lábon”, azaz száron töltötték. A kombájnok ugyan­is sok helyen egyelőre nem a mezőkön, hanem a műhelyekben piroslanak. Dercen­ben is dolgoznak a hegesztők, akik révén hat-hét aratógép lesz üzemképes, mond­­ták a hely­­­beliek. Leg­alábbis ami az indulást illeti...

– A kolhozokból ránk maradt kom­­­­bájnok szinte kivétel nélkül mind matu­zsálemi korúak, a magángazdák és kft-k most ezeket próbálják helyrepofozni – mondta Bíró Zoltán, az egyik géptulajdonos. – A miénk is már 18 éves, és sokat kell rá költeni, hogy bírja a megterhelést. Új gépre nem telik, mivel az általunk megművelt 30 hektár föld egyszerűen nem képes vissza­hozni az árát, még akkor sem, ha a saját termésünk learatása után bérbe adjuk.

Bocskor Gedeon, Nevetlenfalu tanácselnöke is osztja ezt a véleményt, a betakarítás hatékonyságát azonban szerinte a földterületek kicsinysége is megnehezíti. Ráadásul az apró parcellák közötti állandó lavírozás a meghibásodás esélyét is növeli.

– Akinek kombájnja van, az most akar vele pénzt keresni, és igyekszik éjt nappallá téve dolgozni, így a géphiány szerintem nem lehet akadálya az aratásnak – véli Barta Emil fornosi nagygazda. – A tavalyinál sokkal jobb, bőségesebb termés betakarítása persze tovább fog tartani, ezért inkább az időjárás változékonyságától félünk. Na meg az üzemanyag árától, mivel két éve épp ebben az időszakban „száradtak ki” a benzinkutak.

A sors fintora, hogy az interjú elkészültének másnapján emelkedtek az üzemanyagárak, és eleredt az eső. Gondot jelenthet várhatóan az aratógépek gyakori meghibásodása is, pedig az idei csapadékos időjárás miatt mielőbb végezni kellene a betakarítással. Ráadásul az alkatrészellátás sem tökéletes, hogy az árakról már ne is beszéljünk.

A Tiszaháton szintén megkezdték a gabonafélék aratását. Egyelőre még csak az árpa betakarításához láttak hozzá, azután következik majd a búza.

Tiszapéterfalván 170 hr/hektár áron végzik az aratást. A településen 7 magánkézben lévő kombájnra hárul majd a munka java. Ezek a gépek nemcsak a községben, hanem Tiszaúj­hely­ben, Tisza­újlakon, Nagypaládon és a környező falvakban is vállalnak munkát — mondta el lapunknak Biki Ottó.

Tiszaújlakon a hektáronkénti aratási költség előreláthatólag 130-150 hrivnyát tesz majd ki. Tisza­bökényben már megkezdődött a feliratkozás a rendelkezésre álló kombájnok aratási listájára, de ottjártunkkor a gazdák pontos árat még nem tudtak mondani.

Az első kévéket tehát, úgy tűnik, volt mivel levágni, a kérdés csak az, mi lesz a többivel...