Hang-, kép- és infor­máció­hordozók

Mi? Mennyi?

2001. július 6., 02:00 , 25. szám

A technika fejlődésével egyre több eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy valamiféle információt (floppy, CD), hanganyagot (audiokazetta, CD), képanyagot (videokazetta, fényképek) megörökítsünk.

Üres audiokazettákat (60 és 90 perces) 5–7 hrivnyáért, jobb minőségűeket 10–25 hr közötti áron vásárolhatunk. Üres CD-lemezek 15–20 hr-ért kaphatók, míg az üres videokazettákat 20–35 hr-ás áron szerezhetjük be.

Számítógépes adathordozókat, floppykat, 3–3,50 hr-ért vehetünk.

A műsoros audiokazetták és CD-lemezek árai nagyban függnek a rajtuk rögzített műsortól, illetve attól, jogtiszta vagy kalóz termékről van-e szó. Éppen ezért műsoros audio­kazettát akár már 5 hrivnyáért is vásárolhatunk a boltokban és a piacokon, míg ugyanazt jogtisztán, s talán valamivel jobb minőségben esetleg csak 20–30 hrivnyáért szerezhetjük be. A műsoros CD-lemezek közül a legolcsóbbakat 12 hr-ért kínálják, de a zárjeggyel is ellátott CD-lemezekhez csak 25–26 hr-ás áron juthatunk hozzá, ami azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem hamisítvánnyal van dolgunk.

CD-lemezen rögzített filmeket 10–16 hr-ért vásárolhatunk, míg a hagyományos műsoros videokazettákat 14–24 hr-ás áron szerezhetjük be.

Napjainkban igencsak elterjedt a Play Station, amelyhez a játékokat tartalmazó CD-lemezeket 12 hr-ért kínálják ugyancsak nagy választékban.

karmacsi