Egyesül a három Ruh?

Juscsenko koalíció nélkül marad?

2001. július 20., 02:00 , 27. szám

Az elmúlt hét belpolitikai történései újabb kétségeket támasztottak azzal kapcsolatban, képes lesz-e Viktor Jus­csenko exkormányfő a jobbközép pártok választási koalíciójának élére állni.

A három ágra szakadt egykori Ruh utódpártjai úgy döntöttek, hogy augusztus 24-ig egyesülnek. Ezek a tervek megsemmisíthetik a feltételezett „Jus­­csenko-koalíciót”, mely a Ruh két utódpártját – az NRU-t és az UNR-t –, a Reformok és Rend Pártot, illetve az Ukrán Nacionalisták Kongresszusát egyesítené – olvashattuk az Ukrajinszka Pravda internetes kiadvány honlapján. Az egyesülési szándékot a napokban jelentették be a Ruh alapítói által szervezett ülésen. A tervek szerint az egyesült Ruh egy tömbként, egy listán indulna a választásokon.

Azokra az újságírói kérdésekre, hogy az újraegyesülés szándéka miként érinti a jobboldali választási koalícióval, az exkormányfővel való együttműködéssel kapcsolatos korábbi elképzeléseket, a Ruh politikusai úgy reagáltak, hogy amennyiben az újraegyesült párt nem tud vonzó partnerré válni a joboldali erők számára, egyedül is képes bejutni a parlamentbe.

B. J.