Messze még a házszentelő, csak az alapozásnál tartanak

Mezővári árvíz után

2001. július 20., 02:00 , 27. szám

Mezővári Palaj nevű részén az idei árvizet követően 32 házat kellett lebontani. Mára tisztázódtak a károsultak igényei: túlnyomó többségük a házvásárlás mellett döntött, és mindössze hat család kezdett hozzá az építkezéshez.

– Még igencsak az elején tartunk a dolognak, nemrég kezdtük meg az alapöntést – mondja új telkén Orosz Béla. – Ennek legfőbb oka, hogy nagyon kevés pénz érkezett a számlánkra a megígért támogatásból. Ennek húsz százalékát vehetjük ki készpénzben, ami a fuvar- és munkadíjat sem fedezi teljes egészében. A benn maradt összeg sem elég az anyagvásárlásra, így még a tégla is hiányzik. Az előregyártott vasbeton elemek például nagyban meg­könnyí­tenék az alapozást, de erre sincs fedezetünk.

– Hány munkást alkalmaznak? – kérdeztük Debreceni Károlyt, aki a „szomszédban” építkezik.

– Négy-öt munkást fizetünk, többre nem telik. A napokban kiadott 900 hrivnya is csak egyheti napszámra elég. Meg kell fogni a pénzt, mert az nem sok, és az építőanyag is drága. A kavicsot például, amit „ingyen” kaptunk, három kilométerről teherautónként 55 hrivnyáért hozták helybe.

– Ha áprilistól számlájukon lett volna a teljes összeg, hol tartanának az építkezéssel?

– Szerintem már állnának a falak, és a tetőzeten dolgoznánk. A pénzből ennél többre ugyan nem futná, de sokkal nyugodtabb lennék, ha már ott tartanánk. Annak is örülnék, ha télre tető alá kerülne az épület, a házszentelő pedig egyelőre messze van…

P. Zs.