A németek

2001. július 20., 02:00 , 27. szám

Sok esztendő telt el, míg Jani bácsi magához jött a málenykij robot megpróbáltatásai után. A kilencven kilós ember negyvenöt kilóra soványodva jött haza, és lelkileg is nehezen heverte ki a fogságot. Csak jóval később mesélt szibériai lágerélményeiről. Nem messze az ő barakkjaiktól egy német hadifogolytábort létesítettek; csak úgy, egy szúrósdróttal körülvett területre beterelték az embereket. Jani bácsiék biztosra vették, hogy télen megfagynak a németek, de egy néhány hónapon belül csoda történt. A közeli városból drótköteleken vontatták a német lágerbe a működésképtelen autókat, majd a különböző gépeket is javításra. Épültek a műhelyek, megkezdte működését egy fűrésztelep, egy bútorgyár, és úgy mellékesen felépültek a lakó­barakkok is. Normán felüli élelem is jutott a németeknek egy-egy, a közeli város vezetőinek fontos munka meggyorsításának érdekében.

Ügyes, szakmát értő és a mun­kát szerető nép a német, de a fogság, a láger nem tűnik el nyom­­talanul egyik népnél sem. Tíz évvel ezelőtt szabadult a szocialista táborból Kelet-Németország. Azóta egyfolytában ömlik a nyugati németek pénze a beteg országrész gyógyítására. A gyenge kelet-német márkát átváltották egy az egyben nyugati márkára. Felemelték a fizetéseket, a nyugdíjakat. Fizetik a munkanélküli segélyeket. Németország a világ egyik leggazdagabb állama, és még ez a mam­ut­gaz­da­ság is erőlködik a beteg testvér megsegítésén. Évente százhatvan milliárd márkát költenek a keleti térség fejlesztésére, ami többszöröse a mai Oroszország költségvetésének. A kelet-német gazdaság még ilyen áron is csak csigalassúsággal tud felzárkózni az egész ország színvonalára.

Az igazi gond nem a gazdaság állapota, hanem az emberben, a lelkekben tett kár. Az öngyilkosságok száma, a bűnözés, a kábítószerezés, a válások száma sokkal magasabb a keleti részben, mint a nyugatiban. A munkanélküliek száma négyszerese a nyugatinak. A fasiszta, kommunista és anarchista beállítottságú szervezkedések sokkal több embert vonzanak a volt Kelet-Németország területéről, mint a nyugati részről. A németek példáján lehet lemérni igazán azt a kárt, amit a kommunizmus erőltetett kísérlete okozott a világnak. A népek fejlettsége és karaktere különböző, így ami a németekkel történt, az megfelel a kísérletvégzés alapszabályának. Egy nemzetet osztottak ketté, lefolytatva a kísérletet: íme az eredmény. Sajnos van más hiteles eredmény is. Észak-Korea szocializmust építő és éhező népét Dél-Korea segíti, és ott van az Izraelbe távozott egymillió szovjet nevelést kapott zsidó, akiknek az integrálásával az izraeli állam küszködik. Számunkra, magyarok számára nem marad más, csak egy sóhaj: Istenem, hol tartana ma a magyar nemzet és Magyarország, ha 1947-ben kivonulnak az oroszok, úgy, ahogyan kivonultak 1955-ben Ausztriából.

Tithli