Mikro ABC a spájzban

Modernkori kereskedelem Bótrágyon

2001. július 27., 02:00 , 28. szám

Egy városi ember számára nem jelent gondot a bevásárlás. Boltok tömegei állnak rendelkezésére, közel a piac, lépten-nyomon áruházba botlik. Faluhelyen szerényebbek a lehetőségek, az állami üzletek nagy része bezárt, az épületek üresen állnak, csak az idő vasfoga dolgozik rajtuk.

Bót­rágy utcáin végighaladva, például, látszólag mindössze két „butik” látja el a falu népét. A valóság azonban az, hogy apró boltocskák hadait rejtik a kapualjak. Az egyik ilyen „mik­ro” ABC-t egy spájzból alakították ki a kereskedelmi végzettséggel rendelkező Bar­tha Teréz portáján.

– Honnan jött az ötlet, hogy a spájzot üzlethelyiséggé alakítsák át?

– A férjem ötlete volt, aki az egyik kaszonyi barátjánál látott hasonló üzletet. Felvettük a kapcsolatot a barátja főnökével, megszereztük a megfelelő engedélyeket, átalakítottuk a helyiséget, majd húsvétkor nyitottunk.

– Nem lett volna egyszerűbb egy meglévő bolthelyiségben rendezkedni be?

– Nem, mert a bérleti díj, a felújítás rengetegbe került volna. Egy kisebb helyiséget könnyebb fenntartani, mint egy üzletet.

– Van forgalma a „házi­boltnak”?

– Nem panaszkodhatom. Ha valakinek nagyobb mennyiségre van szüksége, akkor természetesen bemegy valamelyik városba, de a kisebb tételekért nem érdemes utazni. Egyébként sem sokkal drágább itt az áru, csak kisebb a választék.

– Melyek a legkelendőbb árucikkek?

– Magam is meglepődtem rajta, de a húsfélék, különösen a szárnyasok kapósak. Minden udvarban van ugyan jószág, de a baromfi még apró a vágáshoz. Emellett főleg az alapanyagok fogynak, például az olaj, a makarónifélék, a kávé, a kenősök.

– Beváltotta-e a bolt a hozzá fűzött reményeket?

– Erről még korai lenne beszélni, hiszen alig három hónapja nyitottunk. A forgalom elég nagy, tudom, hogy mire van kereslet, így jól megy a bolt. Volt úgy, hogy 300 hrivnyát is árultam egyetlen nap alatt.

A lakosság napi szükséglete tehát könnyen kielégíthető, hiszen mindenki tudja, hol mit lehet kapni. Ruháért is csak annak kell utaznia, aki nem elégszik meg a négy keréken guruló turi-butikkal, mely időnként megjelenik a faluban. A nagyobb bevásárlások azonban egy kirándulással is felérnek, már amennyiben valaki vállalja a cipekedést és a vonaton-autóbuszon való zötykölődést.

Olasz Tímea