Rejtélyes múlt

Emberi koponyák, csontok, brosstűk, cserépdarabok kerültek elő Beregszászban

2001. július 27., 02:00 , 28. szám

Legutóbbi számunkban hírt adtunk arról, hogy Beregszászban feltárják az egykor a római katolikus templom mellett álló Szent Mihály arkangyal-kápolnát abban a re­mény­­ben, hogy sikerül megállapítani annak pontos építési idejét, illetve újabb részletekkel gazdagíthatjuk ismereteinket a település múltjáról.

– Két hét munka után meg­­közelítőleg a XV. századig érkeztünk leásni, ahol még kevert rétegeket találtunk – tájékoztatta lapunkat dr. Kobály József, a feltárást vezető régész.

A közel másfél méter mély kutatóárokból ezért többek között római kori, kelta kerámiadarabok és őskőkori szilánkpengék is előkerültek. Ebből arra lehet következtetni, hogy mélyebben korábbi települések nyomaira bukkanhatunk.

A falakon kívül, főként a déli oldalon, egymásra fek­tetett emberek csontjaira bukkantak, ami a szakember szerint tömegsírra utal. A sírból előkerültek női brossok, csontok és egy viszonylag ép, 300-400 évesnek vélt gyermekkoponya. A kápolna építésének ideje még nem állapítható meg, mivel a falak alját az idén nem érték el a régészek. Ehhez akár három méter mélyre is le kell majd ásniuk.

Az ásatások csupán jövőre folytatódhatnak. Addig is a pénz­­­források felkutatása a cél, hiszen a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola történelem szakos hallgatóinak lehetőségei igen csekélyek a feltárás munkaigényéhez képest.

– Addig az ásatási területet körbe fogjuk keríteni, nehogy az iskolásokat baleset érje. (A feltárás a 4. sz. középiskola szomszédos épületének udvarán folyt – a szerk.) Úgy tervezzük, hogy a terület teljes feltárása után az Aquincumhoz hasonló szabadtéri múzeumot hozunk létre – mondta végezetül dr. Kobály József.

kz