Törlesztik a befagyasztott bankbetétek egy részét?

Jogszabályok, rendeletek

2001. július 27., 02:00 , 28. szám

A parlament elfogadta „Az ukrán állampolgárok meg­­takarításai felújításának állami garanciáiról” szóló törvényt, s ha a jogszabályt Leo­nyid Kucsma el­nök is aláírja, akkor a 2002. január 1-jétől számított öt éven belül törleszti az állam az annak idején befagyasztott lakossági megtakarítások egy részét.

A törvény értelmében az 1001 hrivnyát meg nem haladó betéteket teljes egészében törlesztenék; az 1001-től 1500 hriv­­nyáig terjedő betétek esetében 80%, 1501–2500 hrivnya között 60%, 2501–5000 hriv­nya között 40% lenne a törlesztési arány. Az 5 ezer hriv­nyát meghaladó értékű betéteknek a 20%-át térítené a szóban forgó jogszabály értelmében az állam. A törlesztés mindegyik kategóriában több részletben, öt év alatt történne meg.

A betéttel rendelkező személynek egy takarékbanki külön számlát nyitnának, ezen helyeznék el a folyósítandó összeget, illetve több betétkönyv esetében összesítenék az azokon szereplő összegeket. A külön­számla nyitásához a betéteseknek a helyileg illetékes adóhivatalhoz kell fordulniuk engedélyért. Ezt követően az egykori szovjet takarékbankban 1992. január 1-ig elhelyezett összeget átutalják a külön­számlára.

Sajnos, a betétek törlesztése során az egyént megillető összeg­nek várhatóan csupán a fele ve­hető fel készpénzben, az is csak részletekben, a törvényben előírt öt év során. Az összeg másik fele a közüzemi díjak fedezésére volna fordítható. A szubvenció megítélésénél tekintetbe vennék a törlesztés összegét. Várhatóan akadnak tehát, akiktől, figyelembe véve a törlesztendő összegnek a közüzemi díjak kiegyenlítésére fordítható részét, megvonják majd a szub­venciót. A közüzemi díjak, a lakbér fizetése terén felhalmozódott állampolgári tartozásokat is leírnák a külön­számlán elhelyezett ös­szegből.

A törvény még nem emelkedett jogerőre, nem születtek meg a végrehajtáshoz szükséges kormányrendeletek sem, ezért kérjük tisztelt Olvasóinkat, a fenti ismertetést tekintsék kimondottan tájékoztató jellegűnek.

Baráth József