Jeszenszky Géza Kárpátalján

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat „önkéntese”

2001. augusztus 3., 02:00 , 29. szám

Kárpátaljára látogatott dr. Jeszenszky Géza, a Magyar Köztársaság washingtoni nagykövete, aki többek között azért érkezett, hogy az USA-ban élő magyarok által a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat közvetítésével felajánlott segélyek célszerű felhasználásáról tájékoztassa az adományozókat. Emellett az Antall-kormány volt külügyminisztere ellátogatott a nagyberegi óvodába, a Beregsomi Általános Iskolába, a félbe hagyott szernyei iskolaépülethez, az árvíz sújtotta Csetfalvára, a Vereckei-hágóra és Rahó környékére.

A nagykövet, akinek köszönhetően az USA-ban élő magyarok naprakész tájékoztatást kaptak az árvíz sújtotta Kárpátaljáról, a csetfalvai árvízkárosultak pedig 231 segélycsomagot vehettek át, a tapasztaltakról a következőket mondta el la­punknak:

– Nyugodt szívvel fogom az USA-ban élő magyarokat tájékoztatni arról, hogy az általuk elküldött segélyt a célnak megfelelően használták fel, a rendeltetési helyére került.

A pusztító tiszai árvizekkel kapcsolatban a diplomata kifejtette: Kárpátalján, a Felső-Tisza­vidékén már Mária Terézia idejében is voltak víztározók, amelyek a faszállítás mellett a lezúduló víztömeg feltartóztatására is alkalmasak voltak. Közel 300 év elteltével újra felfedezték a víztározók előnyeit. Azóta a határvonalak kissé megváltoztak, de a folyó ezt nem veszi figyelembe, ezért nemzetközi összefogásra van szükség.

Washingtoni nagykövetként Jeszenszky Géza úgy látja, az USA fontosnak tartja, hogy Ukrajna Oroszországtól független maradjon, és kilábaljon nehéz gazdasági helyzetéből. Ehhez az Egyesült Államok minden politikai támogatást megad, de a gazdaságot Ukrajnának saját magának kell stabilizálnia.

kz