Kerékpáralkatrészek

Mi? Mennyi?

2001. augusztus 3., 02:00 , 29. szám

A kerékpár az egyik legolcsóbb közlekedési eszközünk – mármint az üzemeltetését tekintve, hiszen nem kell bele benzin vagy gázolaj, nem kell hozzá jogosítvány, nem szükséges rendszámtábla. Ugyanakkor sajnos a kerékpárunk sem örök életű gépezet, vagyis defektet kaphatunk, eltörhet a tengely, elkopnak a gumiabroncsok stb.

A küllővel ellátott keréktalpak ára, amelyeknek cseréjére ritkán van szükség, 35 hr. Szintén nem kell túl gyakran lecserélni az erőátvitelt lehetővé tevő láncot, ami 8 hr-ba kerül a kerékpár-tulajdonosnak.

Ahhoz, hogy a kerekek guruljanak, kerékagyakra is szükség van, amelyek cseréje hátsó kerékagy esetében 6 hr, első kerékagy esetében 3 hr. Akinek fékáttétre is szüksége van, az 15 hr-ért szerezheti be a piacokon.

A kerékpárunkat pedálok (10 hr/pár) és hajtókarok (nagy fogaskerékkel 20 hr) segítségével hozhatjuk mozgásba. A hátsó kerékagy fogaskerekét hiba esetén 2-3 hr-ért cserélhetjük le egy újra. A kormányt 15 hr-ért, a sárhányókat 13 hr/pár, a csomagtartónkat 15 hr-ért, ülésünket 12-25 hr-ért tudjuk lecserélni. A küllő darabja 0,15-0,25 hr-ba kerül. A komplekt abroncs (külső 8 hr, belső 5 hr) 13 hr-ért kapható a piacon.

A kerékpárunkat saját védelmünk érdekében ajánlatos ellátni fényvisszaverőkkel (2 hr/db) és lámpával (első és hátsó lámpa+dinamó 9 hr), illetve a lopást elkerülendő lakatot is vehetünk (7-9 hr).

kz