Gomba-stop

2001. augusztus 10., 02:00 , 30. szám

A különféle gombás eredetű fertőzések spórák révén terjednek, melyek mindenütt jelen lehetnek a környezetünkben. Mivel kedvelik a meleg és nedves közeget, előszeretettel bújnak meg zárt cipőkben, gumicsizmákban, közös használatú zuhanyozókban, uszodák vizében. Pontos felmérés nem készült (nem készülhetett) ugyan, ám egyes szakértői becslések szerint 10 emberből legalább négy szenved (vagy szenvedett) különféle gombás eredetű betegségekben, így – nyár lévén – különösen aktuális ez a probléma.

A spórák puszta jelenléte még nem vezet feltétlenül fertőzéshez. Ahhoz, hogy a kórokozó bekerüljön a bőrbe vagy a körömházba, és ott szaporodni kezdjen, időre és számára kedvező feltételekre van szükség. Minden olyan ténykedésünk tehát, mely megszünteti ezeket a feltételeket, és nem ad időt a gombáknak a szaporodáshoz, megelőzésnek, illetve védekezésnek számít.

Lehetőség – és pénztárcánk –szerint csak természetes anyagból készült fehérneműt, zoknit, jól szellőző, kényelmes cipőt viseljünk. Fürdés és zuhanyozás után gondosan töröljük szárazra a hajlatokat, a lábujjak közét és a talpunkat, amihez kiválóan alkalmas a jó nedvszívó képességű vászontörülköző. Izzadásra hajlamos lábra használjunk izzadásgátló hintőport (krémet). Közös használatú helyiségekben sohase járkáljunk mezítláb, feltétlenül viseljünk (saját) papucsot. A köröm ápolásához mindenki csak a saját ollóját és reszelőjét vegye igénybe, amelyeket ajánlatos minden használat után fertőtleníteni.

Ha nem volt hatásos a megelőzés, és már bekövetkezett a fertőzés, a gyógyulás hosszú távú sikere érdekében két fontos szempontnak kell eleget tenni. Egyrészt be kell tartani az orvos által javasolt kezelési utasítást, másrészt – az újrafertőzés elkerülése érdekében – fertőtleníteni kell a cipőket. Erre azért van szükség, mert a fertőzött lábkörömről leszóródó gombaspórák a kezelés után is a cipőben maradnak, és újrafertőzik a körmöt. A fertőtlenítéshez 10%-os formalinoldatot használjunk, amivel azonban rendkívül óvatosan kell bánni, mert a formalin közvetlenül bőrre kerülve erős irritációt, gyulladást okozhat. A cipőfertőtlenítéshez cseppentsünk néhány csepp formalint a vattacsomóra, és ezt tegyük a cipő orrába, majd a cipőt helyezzük egy zacskóba, és gondosan zárjuk le 24 órára. Ennek leteltével a cipőt ki lehet venni a zacskóból, s három napig szabad levegőre kell tenni, hogy a formalingőz teljesen kiszellőzzön.

Ha betartjuk az életmódra, a higiéniás feltételekre és a cipőfertőtlenítésre vonatkozó tanácsokat, sok bosszúságot és kellemetlenséget kerülhetünk el. És az sem utolsó szempont, hogy ezáltal ritkábban kell ellátogatni az egyébként „gombamód” elszaporodó gyógyszertárak valamelyikébe az amúgy nem olcsó gombairtó szerek beszerzése végett.

Jakab Lajos