VI. Kárpát-medencei Napok

Régiók találkozása – 2001

2001. augusztus 10., 02:00 , 30. szám

2001. augusztus 1. és 4. között zajlottak le a budavári Szentháromság téren a VI. Kárpát-medencei Napok rendezvényei a Magyar Kultúra Alapítvány szervezésében, amelyen valamennyi határ­men­ti magyar régió képviseltette magát. A változatos programsorozat vidékünkhöz kapcsolódó részét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezte és koordinálta.

A Mátyás-templommal szemben felállított szabadtéri színpadon a farsangtól Szent Iván-napig terjedő népszokások mindennap ismétlődő bemutatóján Kárpátaljáról egy ma is élő helyi népszokást, a sárosoroszi muzsákolást mutattuk be. A muzsákolók mellett igen nagy sikert arattak a tiszapéterfalvai Európa-díjas zeneiskola növendékei. A Pál Lajos és Pál Katalin vezette csapat viski gyermekjátékokat és táncokat adott elő. A bemutató rangját és színvonalát emelte, hogy több alkalommal is színpadra lépett Pál István prímás, a népművészet ifjú mestere.

A találkozó egyik legrangosabb és talán legfontosabb rendezvényének az idén is az Identitás Klub kerekasztal-beszélgetése bizonyult. A résztvevők az általuk elfogadott zárónyilatkozatban többek között hangsúlyozták, hogy bár az egyes régiókban a helyzet továbbra sem javul, és a megmaradás útjai, stratégiái mindenhol különbözőek, a cél valamennyi régió számára ugyanaz: egységes nemzetté válva megmaradni, megőrizve és továbbfejlesztve identitásunkat, eddigi értékeinket, hagyományainkat.

Az Irodalmi Kávéház könyvbemutatóján neves irodalmárok, szerkesztők és irodalombarátok vettek részt. Bagu László költő a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által kiadott Clió sorozat eddig megjelent 13 kötetét mutatta be. A hasonmás könyvek kiállítására a KMKSZ által kiadott helytörténeti jellegű kiadványok közül Lehoczky Tivadar három művét vittük el. A millenniumi kiadványok és sajtótermékek között a Mandátum Kiadó könyvei közül is bemutattunk néhányat.

A rendkívül színvonalas Világunk elnevezésű képzőművészeti kiállításon vidékünket a Révész Imre Társaság tagjainak, Riskó Györgynek, Erfán Ferencnek, Szemán Ferencnek és Tóth Lajosnak a festményei reprezentálták.

A Magyar Kultúra Alapítvány székházának Corvin termét teljesen megtöltő közönség Magyar ének elnevezéssel csodálatos válogatást láthatott-hallhatott magyar szerzők vallásos ihletésű műveiből. A Hazádnak rendületlenül címet viselő zenés irodalmi est műsora pedig XX. századi határon túli magyar alkotók hazafias alkotásaiból állt össze. Különösen nagy sikert aratott a Credo Alapítvány által működtetett kisgejőci görög katolikus kórusiskola Ivaskovics József vezette Gyöngykaláris énekegyüttese.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség köszönetét fejezi ki mindazoknak a kárpátaljai szereplőknek, akik hozzájárultak a VI. Kárpát-medencei Napok sikeres megrendezéséhez.

Fodor István