Kutyaharapás „szőrével”

Évről évre nő a kóbor ebek száma

2001. augusztus 17., 02:00 , 31. szám

Folyamatosan nő településeinken a kóbor ebek száma, különösen a városokban kerül egyre több kutya az utcára. Nap mint nap érkeznek a kutyaharapásokról szóló bejelentések a közegészségügyi és járványügyi hivatalhoz, illetve az állatorvosi szolgálathoz, ám még nagyobb azok száma, akik nem tartanak az esetleges következményektől, s otthon kezelik a kutyák okozta sebeket.

Mikola Szakaly, a megyei közegészségügyi és járványügyi hivatal különösen veszélyes fertőzésekkel foglalkozó osztályának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy 1998-ban és 1999-ben 3–3 alkalommal harapott meg embert veszett kutya, 2000-ben egyszer, ez évben pedig még egyszer sem. Ugyanakkor az utóbbi 3 évben jelentősen nőtt a veszett kutyák száma Munkácson, Nagy­­­­szőlősön, illetve Ungváron.

Aszja Zjazina, a megyei közegészségügyi és járványügyi hivatal különösen veszélyes fertőzésekkel foglalkozó osztályának járványügyi szakértője elmondta: tavaly Kárpátalján összesen 1118 alkalommal harapott meg állat embert, ebből 911 volt a kutyaharapás, a többit veszett macskák, illetve rókák „követték el”. A kutyaharapások java része a kóbor ebekre esik. Ezek az utóbbi időben rendkívül elszaporodtak, ugyanis az illetékes kommunális-lakásfenntartó szolgálatok nem végzik el feladatukat, azaz a városokban nincsenek sintérek, akik összegyűjtenék a kóbor állatokat. Maria Popovics, a Beregszászi Járási Közegészségügyi és Járványügyi Hivatal szakértőjének tájékoztatása szerint a Beregszászi járásban ez év első hét hónapjában 39 kutyaharapást jelentettek, a tavalyi év hasonló időszakában pedig 48-at.

Jurij Berdar, a Beregszászi járás főállatorvosának tájékoztatása szerint az emberre támadó kutya gazdája köteles az állatorvosi szolgálathoz fordulni, hogy megvizsgálják az állatot, s ha szükséges, állatorvosi felügyeletet rendeljenek el. Ha a kutya egészségesnek bizonyul, s be van oltva, csupán 10 napos megfigyelést rendelnek el.

Abban az esetben, ha valaki kutyaharapással jelentkezik az orvosnál, s az állatorvosi vizsgálat kimutatja, hogy a rátámadó állat veszett, az illető a következő három hónap fo­­lyamán hat injekciót kap. Jelenleg a kezelésnek a költségét az állam vállalja magára, az injekciókat Orosz­országból szerzik be.

A kutyák veszettség elleni oltása is ingyenes, a többi szükséges oltás viszont igencsak költséges. Egy kutya komp­lex beoltása mintegy 40 dollárba kerül, ráadásul az oltóanyagokat a gazdáknak kell beszerezniük, főleg külföldről. Ezért, bár kötelező a kutyák oltása és törzskönyvezése, a gazdák a költségekre hivatkozva elhanyagolják. A törzskönyvezésnél a kutya gazdája köteles feltüntetni a kutya fajtáját, származását. A kutyatulajdonos a törzskönyv mellé kap egy igazolást arról, hogy az eb egészséges, továbbá megkapja a háziállatok tartásának szabályzatát. Ám mindezt csupán a kutyával rendelkezők elenyésző hányada teszi meg.

Baráth József

Harci kutyák

A KÖJÁL-nak nincs tudomása arról, hogy úgynevezett harci kutyák támadtak vagy haraptak volna meg embereket a megyében. Egyébként ezek tartása a hatályos jogszabályok szerint tilos. Mindenki tisztában van vele, hogy a tiltás ellenére sokan tartanak „gyilkos” kutyákat. Mivel azonban eddig nem jelentettek kirívóan súlyos eseteket, amelyekben ezek a kutyák embereket támadtak volna meg, a hatóságok jelenleg nem alkalmaznak szankciókat a kutyák gazdáival szemben.