Tíz nap kerékpáron

Kitüntették a kerékpáros lányokat

2001. augusztus 17., 02:00 , 31. szám

Július 27. és augusztus 5. között került sor a felvidéki XXVII. Országos Honismereti Kerékpártúrára, melyen idén kilenc kárpátaljai sportoló képviselte vi­dé­kün­ket. Hét akna­­­­sz­­la­ti­nai, illetve egy-egy nagy­­­­bégányi és nagy­dob­ro­nyi kerékpáros vágott neki a túrának, hogy tíz nap alatt 1020 kilométert „tekerjenek” Magyarország és Szlovákia területén.

– A mi csapatunk két nap késéssel, július 29-én csatlakozott a mezőnyhöz Solymos­kőúj­falu­nál – mondta el lapunknak To­kár Károly, a szlati­naiak vezetője. – Végigkerékpároztunk a Felvidéken, néhányszor átlépve a szlovák–magyar országhatárt, így jártunk a Nyírségben, Zemplénben, valamint a Tátrában. Az útvonal számos történelmi nevezetességet érintett (várak, templomok, emlékhelyek), melyeket meg is tekintettünk, de jártunk barlangban és a sajó­gömöri Mátyás-kori szőlő­­­­vidéken is. A legnagyobb élményt mégis maga a kerékpározás nyújtotta, a gyö­nyörű vidék, vala­mint az új ismeretségek.

A túra két legfiatalabb versenyzője a szlatinai csapatból került ki. A 13 éves kislányok – Benedek Melinda és Mása Dmit­rijenko – kiemelkedő teljesítményük elismeréséül a Kitartás–Szívósság–Hazafiasság emlékplakettel térhettek haza, amit ünnepélyes keretek között vehettek át Köteles Lászlótól, a felvidéki magyarság parlamenti képviselőjétől.