Az ötödik X küszöbén

2001. augusztus 24., 02:00 , 32. szám

Hőhullám, hangulatváltozás, szabálytalan ciklus, éjszakai izzadás, csökkenő szexuális érdeklődés – rendszerint ezekkel a tünetekkel keresik fel a szakorvost azok az asszonyok, akik termékeny időszakuk végéhez közelednek. Mivel a mai nők életkora elérheti akár a nyolcvan esztendőt is, ezért az úgynevezett „változó kor” kellemetlenségei és későbbi következményei a gyengébbik nemet igen hosszú ideig elkísérhetik.

A menopauza a női lét azon hosszabb-rövidebb időszaka, amikor az utolsó menstruáció jelentkezik, és a termékeny szakaszból a nő átlép a terméketlenbe. En­nek legjellemzőbb eseménye, hogy a női nemi hormon (ösztrogén) termelése változik, elsősorban csökken. A meno­pauza átlagosan 48-50 éves korban következik be, de ebben egyénenként igen nagyok az eltérések. A legjellemzőbb tünetcsoportok mellett a nők nagy része fáradtságra, ingerlékenységre és feszültségre is panaszkodik.

Mivel a kellemetlenségeket a petefészek csökkent működése okozza, ezért kézenfekvő, hogy az orvosok hormonpótlással próbálnak segíteni a pácienseken. A nőgyógyászok sohasem állították, hogy minden változó korban lévő nő­nek kell a hormonpótlás, a többsége vi­­szont egyetért abban, hogy ennél ma még nincs más, hatékonyabb megoldás a hőhullámok, a pszichés problémák ke­zelésére. Az sem elhanyagolható szempont, hogy viszonylag kevés pótolt öszt­rogén is elegendő már ahhoz, hogy az ilyen­kor igen elterjedt csontritkulást meg­­akadályozzák.

Mint minden orvosi kezelés, gyógyszerelés, így a hormonpótlás is egyénre szabott. Hogy kinek mennyi hormonpótlásra lesz majd szüksége, és a szervezetében menopauza után még mennyi öszt­rogén termelődik, az részben egyéni, öröklött, alkathoz kötött tulajdonságokon múlik. A meg­­­­fe­le­lő hormonkészítmény kiválasztását az is nehezíti, hogy a tünetek megléte, esetleg elmaradása nem jelzi egyértelműen a hormonpótlás szükségességét a szervezetben. Sokszor a legsúlyosabb hőhullámban szenvedő nőknek is igen magas az ösztrogénszintje, csak kevesebb, mint korábban.

Éppen ezért minden változó korban lévő nőnek érdemes átesni egy alapos kivizsgáláson (rákszűrés, komplex laborvizsgálatok). Az orvostudomány mai állása szerint az ösztrogént helyettesítő hormont tablettában, illetve bőrön ke­resztül (gél vagy tapasz formájában) juttatják a nők szervezetébe.

(Az Egészség c. szaklap alapján sajtó alá rendezte:

Jakab Lajos)