Októberben összeül a MÁÉRT

Megkezdődnek a státustörvény végrehajtásának előkészületei

2001. augusztus 24., 02:00 , 32. szám

Budapest – Orbán Viktor magyar miniszterelnök Németh Zsolt külügyi államtitkár és Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatala elnökének társaságában augusztus 20-án az Országházban fogadta a meghatározó határon túli magyar érdekvédelmi szervezetek kép­viselőit, a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) tagjait. A megbeszélés fő témája a státustörvény végrehajtásával kapcsolatos kérdések megvitatása volt.

A határon túli magyarság képviselői a megbeszélésen elemezték a státustörvény elfogadása nyomán kialakult helyzetet és a törvényben foglaltak végrehajtásának tervezett módozatait. Mint elhangzott, a Magyarországgal szomszédos országok többségében nem okozott problémát a státustörvény elfogadása. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kifejtette, hogy bár számítanak zökkenőkre, de ősszel mindenképpen hozzá kívánnak látni az előkészítéshez.

Az ukrán kormány üdvözölte a státustörvény elfogadását, így a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a végrehajtás során sem számít nehézségekre – jelezte Brenzovics László alelnök, aki a szövetséget a tanácskozáson képviselte. A helyi történelmi magyar egyházak és a mérvadó társadalmi szervezetek közös nyilatkozatban támogatták a kárpátaljai ajánló szervezet létrehozását, és jelezték, hogy annak munkájában részt kívánnak venni. Brenzovics László megerősítette: a KMKSZ konkrét elképzelésekkel rendelkezik a végrehajtást illetően, és az ősz folyamán hozzá kíván fogni az előkészítő munkálatokhoz.

Végezetül a résztvevők meg­­egyeztek abban, hogy a MÁÉRT következő ülésére október 25-26-án kerül sor. A tanácskozás fő témája ugyancsak a státustörvény végrehajtása lesz.

kg