Súlyos bányaszerencsétlenség

2001. augusztus 24., 02:00 , 32. szám

Kedd reggelre harminchétre emelkedett a kelet-ukrajnai Donyeck közelében lévő Zaszjadko-bányában vasárnap reggel bekövetkezett sújtólégrobbanás halálos áldozatainak száma. Tíz bányász sor­sa továbbra sem ismert.

A Donyeck megyei munkavédelmi főosztály tájékoztatása szerint 39 személyt ápoltak kórházban, közülük huszonegy sérült állapota súlyos.

A vasárnap reggel helyi idő szerint 9.50-kor bekövetkezett szerencsétlenség időpontjában kétszázötvenheten tartózkodtak a baleset körzetében. A robbanás helyszínén tűz ütött ki. A mentők a robbanás epicentrumától mintegy ötven méterre folytatják a kutatást. Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a robbanást metán és szénpor keveréke okoz­hatta.

A Zaszjadko-bányában 1999. május 24-én szintén súlyos katasztrófa történt: akkor ötven bányász vesztette életét, és negyvenen sérültek meg.

A szénbányászat Ukrajnában a statisztikák szerint munkavédelmi szempontból a legveszélyesebb iparág: tavaly háromszáztizennyolc, az idei év eleje óta pedig mintegy száznegyven bányász vesztette életét üzemi baleset következtében. A legtöbb balesetet sújtólégrobbanás okozta. Az elmúlt tíz év során a szinte állandó termeléscsökkenés mellett húsz súlyos baleset történt az országban, amelyek során összesen négyszázötvenöt bányász vesztette életét. Míg 1989-ben egymillió tonna szén kibányászása átlagosan 1,54 emberéletet követelt, 2000-ben ez az arány már 4,4 volt.

MTI