Zápszony–Kaszony 4:4

Falunap Zápszonyban

2001. augusztus 24., 02:00 , 32. szám

Zápszonyban Ukrajna függetlenségének 10. évfordulója és az új kenyér tiszteletére tartottak falunapot az elmúlt vasárnap. A községi tanács által immár hetedik alkalommal megrendezett népünnepély hagyományosan az idei búzatermésből sült első kenyér megáldásával és megszegésével vette kezdetét.

Ezt követően hangzott fel a Zápszony–Kaszony barátságos labdarúgó-mérkőzést elindító sípszó, a nagyszámú szurkolósereg örömére. A szép gólokban bővelkedő küzdelem még az utolsó pillanatokban is a vendégcsapat javára látszott eldőlni, mígnem a hazaiak egyenlítő gólja révén a eredmény 4-4-re módosult.

A hőségtől eltikkadt játékosok rövid ünneplése után hamarosan a szórakozásé lett a főszerep. Ifjú énekesek és színészjelöltek népesítették be a füves pá­lyát, majd a kultúrház tánccsoportjai adták elő nagy sikerrel klasszikus és modern táncokból, valamint néptáncból összeállított műsorukat.

A késő délután a nagy derültség közepette zajló vidám megmérettetések jegyében zajlott. Volt zsákban ugrálás, kötélhúzás, ének- és táncverseny, melyek során több liter alkoholmentes és egyéb „folyékony” jutalom lelt gazdára. A tombolanyereményekkel sem vallottak szégyent a szervezők, mivel a helyi vállalkozók felajánlásai révén több mázsa liszt, búza és más szemes termény, továbbá négy méter tűzifa, egy fél tucat nyúl és tyúk talált gazdára. A fődíj pedig, rendhagyó módon, nem valamilyen lábas jószág, hanem (a kor szellemének megfelelően) egyhavi – 30 db – ingyen kenyér volt. Az estébe nyúló „számbűvölést” követően jöhetett a ráadás – a hajnalhasadtáig tartó szabadtéri táncmulatság.

P. Zs.