Hazahívogató falunap Szalókán

2001. augusztus 31., 02:00 , 33. szám

Szombaton horgászverseny volt a bevezetője a helyi tanács és a KMKSZ alapszervezete által szervezett hagyományos hazahívogató falunapnak Szaló­kán, de a 30-35 résztvevőből csak keveseknek sikerült horogra csalni egy-két halat. A végső győzelmet 3 db kifogott hallal Bartha Sándor „harcolta” ki.

A vasárnapi falunapot megtisztelte jelenlétével Bédy István, Harkány és Szabó Árpád, Lónya polgármestere is. A program istentisztelettel vette kezdetét. A temetőben ünnepi megemlékezés keretében a magyarországi vendégek és a helybéliek lerótták kegyeletüket az I. és II. világháború mártírjainak, valamint a sztálini terror áldozatainak emlékművénél, továbbá Ruszka Elek volt szalókai lelkész sírjánál.

Harkány polgármestere és Barkó Béla vállalkozó három számítógéppel és egy nyomtatóval ajándékozta meg az esemény alkalmából Szalóka községet. Otján Ilona, Szalóka tanácselnöke nem kis büszkeséggel jegyezte meg, hogy évekkel korábban nem ártott volna szerzői jogilag levédetni a szaló­kai falunapot, hiszen a község annak idején hagyományt teremtett a falunap megszervezésével, s példáját azóta számos kárpátaljai település követte.

Azután az ünnepi műsor a községháza dísztermében folytatódott, ahol többek között felléptek a szalókai óvoda gyermekei, a csapi zeneiskola növendékei, a szalókai és eszenyi magyar folklórközpont műkedvelői. Fellépett továbbá a nyíregyházi Orpheus együttes, akik operett és magyar nóta egyveleggel szó­­ra­­­koztatták a közönséget.

A nap folyamán volt még lovasbemutató, néprajzi kiállítás, kötélhúzó-, lufiborotváló-, rúd­mászóverseny, labdarúgótorna, s a gyerekek felszállhattak a körhintára.

karmacsi