Kerti szerszámok

Mi? Mennyi?

2001. augusztus 31., 02:00 , 33. szám

Kárpátalján a legtöbb ember falvakban él. A falvak egyik jellemzője a kert. S ha már van kertünk, akkor igyekszünk meg is művelni, és legalább saját használatra termeszteni egy kis zöldséget, gyümölcsöt. A föld megműveléséhez, a növények gondozásához bizonyos szerszámok elengedhetetlenek. Lássuk tehát, némelyik eszközhöz milyen áron juthatunk hozzá a boltokban és a piacokon.

Az ásó bolti ára 8,50 hr, amelybe nyelet – amennyiben nem magunk faragjuk azt – a piacon 2,50-3,50 hr-ért vehetünk. A felásott földet 3-5 hr-ás műanyaggereblyével, vagy 7-8 hr-ás vasgereblyével porhanyósíthatjuk.

Szárazság idején a növények öntözésre szorulnak. Vedret a locsoláshoz 8-10,50 hr-ért, műanyag locsolókannát 15 hr-ért vásárolhatunk. A műanyag csövet az öntözéshez hosszától függően 42-68 hr-ért, a vízsugár porlasztásához szükséges szórófejet 6 hrivnyás áron szerezhetjük be.

A növénytermesztéshez ugyancsak elengedhetetlen kapát nyéllel együtt 14-15 hrivnyáért vehetjük meg, míg a permetezőkészülékeket 130 hrivnya körüli áron szerezhetjük be.

Szénakészletezéshez a kasza 36 hr-ba, nyéllel együtt 46,50 hr-ba kerül. A sarló olcsóbb, darabja16 hr-ért kapható. Mind a kaszát, mind pedig a sarlót 2-3 hrivnyás kaszakövön fenhetjük meg. A széna átforgatásához és begyűjtéséhez gereblyére és vasvillára van szükségünk. Az utóbbinak a kétágú változatát 8,50 hr-ért vehetjük meg.

A termés begyűjtéséhez és szállításához szükséges fémhuzalból készült kosár 20 hr, de vesszőből font – persze kevésbé tartós – kosarakat akár ennek az összegnek a negyedéért is vásárolhatunk.

A kerti munkákhoz lapátot 8,50 hr-ért vehetünk. A gyümölcsfák rendbetartásához metszőollót 10-15 hr-ért, lombfűrészt pedig 7-12 hr-ért vásárolhatunk.

karmacsi