Megbirkózni az élettel, bármi áron

Szemmel és kézzel olvas

2001. augusztus 31., 02:00 , 33. szám

A munkácsi Varga Péter első pillantásra csak annyiban különbözik kortársaitól, hogy nagyon csendes, visz­sza­­húzódó. Mozgása kicsit bizonytalan, ami azzal magyarázható, hogy szeme születési rendellenesség miatt a látható világ mindössze 3%-át képes felfogni.

– Harmadikos koromig egy munkácsi általános iskolában tanultam – meséli. – Akkor még rendesen tudtam olvasni, csak a füzet vonalait kellett megerősíteni. A látásom folyamatosan romlott, így két évet a munkácsi Gyengén Látók Iskolájában töltöttem. Itt ukrán nyelven oktattak, ezért nagyon nehezen ment a tanulás. Egy debreceni kivizsgálás alkalmával hallottunk a budapesti Gyengén Látók Általános Iskolájáról és Diákotthonáról, ahová aztán fel is vettek, bár a követelmények miatt évvesztes lettem.

– Miben különbözik ez az intézet egy átlagos iskolától?

– Az oktatás menete lényegében hasonló, csak a körülmények másak. Az olvasáshoz például egy különleges televíziószerű készüléket használunk, amely felnagyítja a betűket, s a háttér színe is vál­toztat­ható. A tanárok is türelmesebbek, segítőkészebbek, bár kevesen dolgoznak itt egy évnél tovább.

– Miként befolyásolja a gyengén látásod az életviteledet?

– Eleinte nehéz volt elfogadnom, de mostanára már megszoktam. A depressziós korszakaimban néha még rám tör az önsajnálat, aztán elmúlik. A házimunkák egy részét el tudom végezni, például szoktam mosogatni, teát főzni stb. Időnként azért előfordul, hogy nehéz helyzetbe kerülök. A múlt szeptemberben például egy iskolakiránduláson vettünk részt. Amikor hazaérkeztünk, mindenki beszaladt az otthonba, engem kintfelejtettek. Egy ideig vártam, aztán amikor láttam, hogy elfeledkeztek rólam, imádkozni kezd­tem. Ilyenkor már kevesen járnak arra, de az egyik tanár épp hazafelé tartott, ő kísért be.

– A hátrányok mellett érzed-e előnyét az állapotodnak?

– Nem gyakran, de előfordul. Esténként lefekvés után már nem szabad olvasnunk, de a gyen­gén látók és vakok által használt Braille-írásos könyveket ilyenkor is tudom olvasgatni anélkül, hogy a nevelők észrevennék. Dolgozatíráskor pedig le sem kell néznem, ha puskázni akarok.

Érdekes módon a legtöbb keserűséget diáktársai okozzák, ugyanis néhányuk felhatalmazva érzi magát arra, hogy vaksinak csúfolja, vagy meg is dobálja a nála gyengébben látó társait. Péter barátai azonban szívesen vannak együtt a korát meghazudtoló módon érett gondolkodású fiatalemberrel.

-jázmin-