Megszenteltettek a falak

Templomszentelés Nagymuzsalyban

2001. október 5., 02:00 , 38. szám

A nagymuzsalyi katolikus hívek templomot szenteltek az 1998 novemberében letett alapkő helyén. Mint azt történelmi beszámolójában Bohán Béla beregszászi plébános elmondta, már 1333-ban volt római katolikus plébánia Nagy­muzsalyban. Akkor Keresztelő Szent János neve tiszteletére szentelték fel az Isten házát, s ez most sem történt másként. A különbség mindössze annyi, hogy Bohán Béla római katolikus, illetve Demkó Ferenc görög katolikus atyák szolgálata mellett a római és görög katolikus hívek közösen használják majd a templomot.

– Isten nem háborúskodó híveket akar, hanem olyanokat, akik testvérként tisztelik őt – mondta Majnek Antal püspök. – A történelem során soha nem volt igaza annak, aki ártatlanokon élte ki a bosszúját. Volt idő, amikor a piaccsarnokokból templomok lettek, és volt, amikor rombolók kezébe kerültek a szentélyek. Manapság ismét izgalmas időket élünk, a béke szimbólumaiként újraépülnek a lerombolt templomok. A sok áldozattal felépült templom jelezze azt, hogy nekünk is ilyen szépnek kell lennünk, de nemcsak kívülről, hanem belülről is.

Miután Majnek Antal és Margitics János püspökök áldást kértek az Isten házára, krizma került az oltárra és a falakra, s tömjén füstje a falak közé. Az oltárra felkerült az oltárterítő, a gyertya, virág. Ezután felgyúltak a templom fényei. Az ünnepség záróakkordja a Vidnyánszky Éva által vezetett Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Gyermekstúdiója növendékeinek a templomszenteléshez illő verses-énekes összeállítása volt, amelyben egyidejűleg a szolgálatát kezdő Béla atyát is köszöntötték.

Olasz Tímea