Váratlanul érte Amerikát a támadás?

Terrorháborúkra készül az USA

2001. október 5., 02:00 , 38. szám

A minap Ungváron megrendezett NATO-szemináriumon részt vett Vadim Gre­csanyinov nyugalmazott vezérőrnagy, az Ukrán Atlanti Tanács elnöke, aki korábban Kucsma államfő védelmi és biztonságpolitikai tanácsadójaként tevékenykedett, s a védelmi minisztériumban is magas tisztségeket töltött be. Ukrajnában jelenleg ő a legfoglalkoztatottabb katonai szakértője az amerikai terrorcselekményekkel kapcsolatos kérdéseknek. A Kárpátaljának alkalma nyílt feltenni néhány kérdést az elismert szakértőnek az Ame­rikai Egyesült Államokban történtekről és a várható következményekről.

– Véleménye szerint mi lehet az amerikai terrortámadá­sok következménye?

– Az Egyesült Államokkal szemben elkövetett terrorcselekmények olyan új tényezőként lépnek fel, melyek a világban kialakuló új viszonyokat jelzik, s egyben rámutatnak az új veszélyforrásokra is. A terrorista akció célpontjául a világ legerősebb, legvédettebb államát választották, melyet váratlanul ért a támadás, s nem tudott azonnal méltóképpen válaszolni. Ez a hatodik generációs háború előszele, ami az atomháború korszakának végét jelenti. Az új korszakot a rendkívül pontosan célba juttatható eszközök fogják jellemezni, melyekből elég egyetlen lövést leadni egy ökológiailag veszélyes objektumra, és akár több millió embert is el lehet pusztítani, s mindezt atombomba bevetése nélkül, amely így teljesen feleslegessé válik. Az új korszak másik jellemzője az úgynevezett számítógépes hackerek bevetése, amire szintén jó példa az amerikai terrorcselekmény, melynek előkészítése során feltörték az amerikai légi irányítási központok, továbbá a Pentagon és egy sor más fontos intézmény számítógépes rendszereit.

– Tehát terrorháborúkra kell felkészülnünk?

– A folyamat sajnos tovább fog terjedni, s ezt csak a világ országainak közös fellépése állíthatja meg. Még nem késő összefogni, s ha az utóbbi években a világtól szinte teljesen elszigetelődött Egyesült Államok magára vállalja az egyesülési folyamat kezdeményezését, szervezését, van esély a terroristák elleni sikeres küzdelemre.

– Milyen választ fog adni az Egyesült Államok az őt ért támadásra?

– Az biztos, hogy válaszcsapás lesz, de hogy milyen, még nem lehet tudni. Az amerikaiak azt ígérik, csapást mérnek a terrorista gócokra. Lehetséges, ám az iszlámmal így nem lehet harcolni. Azt hiszem, hogy az amerikaiak is tudomásul veszik ezt. Úgy gondolom, hogy általános offenzívára nem kerül sor, csak bizonyos pontokra fognak csapást mérni.

– Bevetik-e az amerikaiak a szárazföldi erőket?

– Véleményem szerint kezdetben nem, csupán rakétákat és robotrepülőket fognak bevetni, ugyanis az amerikaiak, a vietnami tapasztalatokból kiindulva, nagyra értékelik az emberi életet, s érzékenyen érinti őket a veszteség. Elképzelhető, hogy később bevetnek szárazföldi egységeket is, ám csak abban az esetben, ha egyértelműen kiderül, hogy bin Laden valamely csoportjára, vagy netalán magának a vezérnek a rejtekhelyére bukkantak.

Baráth József