A halál költségei

A hozzátartozó halála egy kisebb vagyonba kerül...

2001. október 26., 02:00 , 41. szám

„Meg ne halj, most drága a virág!” – viccelődnek időnként a fiatalok egymással. Tény, ami tény, manapság már meghalni sem üzlet, már ami a hozzátartozókat illeti. Nem elég a szeretett személy elvesztésével járó fájdalom, ott vannak még az utánajárás és a temetéssel kapcsolatos költségek, amelyek a legigénytelenebbek számára is egy kisebb vagyonnal felérő kiadást jelentenek.

Hétfőtől péntekig nincs nagy gond a halálozással járó hivatalos intéznivalókkal, hétvégén azonban a kórház is szünetel, így vagy hazaviszi a család a halottját, vagy a kórház halottas kamrájában helyezi el, ami 24 órára átlagosan 15 hrivnyába kerül. Ha a halál oka nem egyértelmű, boncolásra ítélik a néhait, ami elvileg minden ilyen esetben kötelező. Miután az orvos megállapítja a halál beálltának idejét és okát, igazolást ad ki – ez alapján készül el az anyakönyvi hivatalban a halotti bizonyítvány. Ezt a bizonyítványt a hozzátartozó elviszi az érintett egyház képviselőjéhez, bejelenti a temetést, időpontot egyeztet, s befizeti a járulékot, melynek összege 8-30 hrivnya között mozog. Ezután a halotti bizonyítványt a temetkezési vállalkozóhoz viszi, s megrendeli a temetési „eszközöket”. A koporsó ára 110-190 hr. a deszka minőségétől függően, a selyemből készült szemfedél 50-140 hr, a lepedő 40-50 hr. A gyászkocsi 30-40 hr-ért viszi a megboldogultat utolsó útjára, s ha nincs megfelelő asztal a háznál, ravatalt is visz magával 5-10 hr-ért. A fakereszt a friss sírra 10-15 hr-ba kerül, ha viszont fémből készül, 25 hr-nál kezdődik az ára. A sír kiásása 55-60 hr-ba kerül, a ravatalozóház óránként 10-20 hr-ért bérelhető ki.

Ha a temetkezési vállalkozóval megegyezett az ember, következhet a nyilvántartási osztály, ahol szintén kap egy igazolást. Ha az elhunyt nyugdíjas volt, és nyugdíja 100 hr-nál kevesebb volt, 150 hr körüli temetkezési segélyt utalnak ki, ha ennél nagyobb összeget kapott havonta, a minimális nyugdíj kétszeresét veheti fel a hozzátartozója. Ha munkanélküli volt és nyilvántartásba vették a munkanélküli osztályon, onnan kapja meg a hozzátartozó a temetkezési segélyt, ha fiatalkorúról van szó, a tanács- vagy községháza állja az összeget.

Koszorúhoz 5-10 hr-ért a temetkezési vállalkozónál juthat az ember, bár itt viszonylag szerény a kínálat. A piacon, ill. a boltokban nagyobb a választék, és persze az árak is magasabbak. A tobozokból készült koszorú 8-10 hr., a mohából készült 3-6 hr., a selyemvirággal díszített fenyőkoszorú 6-15 hr., a műanyagkoszorú 4-45 hr. (van 80 hr-ért is). Az élővirágból készült koszorúk árát általában a felhasznált növények ára szabja meg.

– olasz –