Kopjafa hat ismeretlen katonának

Kárpátalja emlékhelyei

2001. október 26., 02:00 , 41. szám
Kopjafa a szolyvai emlékparkban

Szolyván, a lágerbehurcoltak és a sztálinizmus áldozatainak emlékére létrehozott emlékpark siratófala mellett harmadik éve áll egy szerény kopjafa. Sírhantot őriz – hat ismeretlen magyar katona végső nyughelyét, akik a második világháború utolsó évében lelték halálukat a Latorca völgyében.

A szolyvai magyarok máig megőrizték emléküket, szájról szájra adva tragédiájuk hiteles történetét. Eszerint ezek a katonák 1944 októberében részt vettek a Latorca hídjainak felrobbantásában. Miután harcba keveredtek egy előrenyomuló orosz csapattal, súlyos sérüléseik következtében már nem tudtak visszajutni övéikhez, így a front innenső oldalán rekedtek.

A hat katonát Sztegura Bazil ruszin erdész rejtegette az erdészlak padlásán, míg rájuk nem talált egy partizáncsapat, melynek vezetője agyonlőtte a fegyvertelen és magatehetetlen katonákat. Egyikük szlovákul kérte a partizánnőt, ne ölje meg, mert otthon gyermekei vannak…

Az erdész, miután felfedezte a mészárlást, titokban egy közeli lövészárokba temette a halottakat, majd egy szilvafa csemetét ültetett föléjük. A történtekről, érthető módon, egész életében hallgatott, csak halála közeledtével mondta el titkát fiának.

Amikor a történet végül ismertté vált, egy svédországi magyar anyagi felajánlása révén és a magyar Hadtörténeti Múzeum munkatársainak vezetésével került sor 1998-ban a halott katonák földi maradványainak kihantolására és tiszteletteljes újratemetésére a szolyvai emlékparkban.