Lisztből készült pörkölt

Termékbemutató Beregszászban

2001. október 26., 02:00 , 41. szám

– Ősbúzát tetszenek enni ősbúzával – hangzott el egy kóstolóval egybekötött „termékbemutatón” a Beregszászi 6-os Számú Általános Iskola ebédlőjében, miután néhány órai munkával ügyes szakácsasszonyok és pedagógusok kezei közül olyan tészta került ki, amely gyakorlatilag húsként fogyasztható. A liszt ÖKO-10 búzából készült, melyet génmanipuláció nélkül, szelekcióval nemesített ki nemrégen Magyarországon két fiatalember: Dr. Kalmár Gergely és Dr. Kajdi Ferenc. A forgalmazók szerint a búza számos jó tulajdonsága mellett elsősorban magas, 20% feletti fehérjetartalmával tűnik ki.

– A tönkölybúza nem új fajta – mondja Kabai Nagy Lajos, az UBM Kft. reklám-menedzsere –, egy Magyarországon régen honos búzafajtát keltettek újra életre a nemesítők, mely hajdan a szegények búzája nevet viselte.

A szegények búzájából készült liszt ugyan kétszer annyiba kerül, mint a normál liszt, de a vizsgálatok szerint 10 dkg-jában annyi tápanyag van, ami elég erőt és jó kondíciót nyújt egy felnőtt számára.

– Az emberek az olcsót veszik, mert erre szoktatták őket – mondja a reklám-menedzser. – Idén nagyon gyenge volt a búzatermés Magyarországon és Kárpátalján egyaránt, közel 2/3 része csak takarmánybúzaként értékesíthető. A tönkölybúza lisztjének fehérjéje 100%-ban hasznosul, míg a takarmánybúza fehérjéje mindössze 30%-ban. Ezért is kapta a szegények búzája nevet, hiszen a mezőn dolgozók kenyere ebből készült, és laktatóbb volt, mint a mostani felfújt kenyerek.

A forgalmazók a lisztet Kár­­­­­pátalján is népszerűsíteni kívánják, olyan helyi malmok igénybevételével, melyek csak ezt a Magyarországról érkező tönkölybúzát fogják őrölni.

– olasz –