Mindenszentekkor

Ilyenkor általában az is kimegy a temetőbe, aki egyébként soha…

2001. október 26., 02:00 , 41. szám

Az emberek nagy többsége leginkább mindenszentekkor látogatja a temetőket, s ilyenkor aztán igyekszik kitenni magáért. Különlegesnél különlegesebb díszítmények bukkannak fel ilyenkor, persze csak azokon a sírokon, amelyeket van, aki gondozzon. Egyik-másik síron árvácskapalánták jelennek meg, amelyeket 30-60 ko­pij­káért árulnak a virágáru­sok, máshol krizantém (az időjárástól függően 60 ko­pij­ka–2 hriv­nya), megint máshol pedig a szomszéd sírról átdobált szemét…

A sírok között sétálva gyakran látni üres vagy félig üres síro­kat – hatalmas betonszarkofágokat, rajtuk a név, a születési dátum, alább kihagyva a hely az elhalálozás dátumának. Ez egyrészt helyfoglalást jelent, másrészt egyfajta biztosíték az egye­dülálló nyugdíjasok számára, akik a jövőjükre gondolva megtakarított pénzecskéjüket ebbe fektetik. A „betonsírok” ára 400-800 hr között mozog, a „dupla” síroké 1100 hr-nál kezdődik. A feliratok felvésésének ára 70 kop-1 hr/ betű.

A kisebb mécsesek 30-60 kopijkába kerülnek, a nagyobbak 3-15 hr-ba. Gyer­tyákhoz 25-80 kopij­káért lehet hozzájutni, ill. 25-ös csomagolásban 2-3 hr-ért.

Aki nem akar bosszankodni, az jobb, ha másnap nem nézi meg a sírt, mert könnyen előfordulhat, hogy az éjszaka valaki már „letakarította” a díszeket róla.

– jázmin –