63 gombamérgezéses eset 10 hónap alatt

Óvakodj a mérgező gombáktól!

2001. november 2., 01:00 , 42. szám

Az utóbbi években rendre igen jelentős a gombamérgezések száma megyénkben. Idén sem volt ez másképp. Mint arról Vira Csizs, a megyei közegészség- és járványügyi hivatal étkezéshigiéniai osztályának vezetője tájékoztatta a Kárpátalját, októberig összesen 63 gombamérgezéses esetet regisztráltak, s ebből 33 esetben gyerekek lettek rosszul az elfogyasztott gombától. Szerencsére idén egyetlen eset sem bizonyult halálos kimenetelűnek.

A legtöbb mérgezést – huszonnégyet – Ungvárról jelentették, ugyan­akkor a megye hegyvidéki járásaiban elenyésző a gombamérgezések száma, ami azzal magyarázható, hogy az ott élő emberek jobban ismerik a gombákat. A városiak ellenben hétvégén szinte „megrohanják” az erdőket, s találomra szedik kosarukba a gombát.

Legalább ek­­­­kora felelőtlenség, ha a piacon vásárolunk gombát olyan áru­soktól, akik nem rendelkeznek az állatorvosi-közegészségügyi laboratórium által kiadott igazolással a gomba minőségét és fogyaszthatóságát illetően. A forgalmasabb közutak mentén is sokan kínálják a gombát, annak ellenére, hogy ez büntetendő cselekedet, ám mint a rendőrségen elmondták, lehetetlen minden árus mellé rendőrt állítani.

A szakemberek szerint egyre gyakoribb, hogy narkotikumként használják a hallucinogén anyagokat tartalmazó gombafajtákat.

A figyelmeztetések ellenére évről évre egyre többen sóhajtoznak a kórházakban, mondván, ha tudtam volna, mennyibe fog kerülni a kezelésem... Mint megtudtuk, a gombamérgezést szenvedett beteg egynapi kezelése az intenzív osztályon megközelítőleg 200 hrivnyába kerül. S bár a költségeket ebben az esetben – legalábbis névlegesen – teljes egészében az egészségügy állja, ismervén a realitásokat, bátran állíthatjuk, hogy igen sokba kerül egy mérges gombából készült pörkölt elfogyasztása.

Összességében tehát – bár a terrorcselekmények nyomán egyre nő a világban a pánik – itt, Kárpátalján egyelőre a lépfenénél sokkal komolyabb veszélyt jelentenek a közönséges mérges gombák.

Baráth József