Az ehető segítség ésszerűbb

Szegénykonyha a rászorulóknak Visken

2001. november 2., 01:00 , 42. szám

A viski református parókia jóvoltából 55 személy kap meleg ebédet hetente kétszer: kedden és pénteken.

Delényi Miklós tiszteletes Ungvárról került Viskre, ahol korábban is üzemelt már szegénykonyha. Eleinte pénzbeli segélyt adtak a rászorulóknak, de hamar rájöttek, hogy ez nem mindig célravezető, ésszerűbbnek tartották az ebédosztást. Így bizonyosan oda kerül az adomány, ahová szánták – tartják Visken. Tavaly május óta üzemel a konyha, jelenleg két ügyes szakácsnő és egy ételhordó alkotja a csapatot. Ez utóbbi 20-22 helyre juttatja el az ételt, a többiek személyesen jönnek el érte. Kezdetben arra törekedtek, hogy mindig legyen hús is az ételben. Húsvét óta azonban felmentek az árak, így ritkábban sikerül biztosítani ennek fedezetét. Nyáron, amikor mindenkinek terem zöldség, gyümölcs a kertjében, nem főznek. Szeptember közepén aztán újra beindul a konyha, s készül a kétfogásos ebéd a rászorulóknak. Az alapanyagok több forrásból érkeznek: a diakóniai központ és a Dorcas mellett hollandiai, ill. helyi egyháztagok is támogatják a kezdeményezést.

A rászorulók száma a településen 150 körül volna, s lehetőség lenne arra, hogy több ebéd készüljön a konyhán, még sincs elég jelentkező, tudjuk meg.

– A viskieknek van egyfajta tartásuk, a büszkeségük nem engedi, hogy „könyöradományon” éljenek – adja meg a magyarázatot a tiszteletes.

O.T.