„Ezer szíve egyetlen dobbanásnak”

IX. Kárpát-medencei Magyar Ifjúsági Találkozó és Történelmi Vetélkedő

2001. november 2., 01:00 , 42. szám

Ez volt a jelmondata annak a rendezvénysorozatnak, amelyre 2001. október 21–24. között került sor Budapesten, a Rákóczi Szövetség rendezésében, s amelyen részt vettek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági szervezetének, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola Hallgatói Önkormányzatának és a Beregszászi Magyar Gimnázium képviselői.

A találkozóra meghívott kárpátaljai, felvidéki, vajdasági és erdélyi ifjúság október 22-én részt vett a Budapesti Műszaki Egyetem elől induló fáklyás felvonuláson, és a Bem téren megemlékezett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc áldozatairól, majd meghallgatta a Weiner-Szász kamaraegyüttes koncertjét.

A rendezvénysorozat folytatásaként október 23-án a Széna téren felavatták a szabadságharc 45. évfordulója alkalmából készített emlékművet, ahol Dávid Ibolya igazságügyi miniszter és Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke mondtak ünnepi beszédet. A koszorúzás után a műszaki egyetem előadótermében Gál Kinga, a HTMH alelnöke tartott kerek­asztal-beszélgetést a státustörvényről.

A 2001-es Glória Victis! rendezvénysorozat programja szabadtéri koncerttel zárult a miniszterelnöki hivatal szervezésében, amelyben fellépett a Hobo Blues Band és Deák Bill Gyula.

Molnár Eleonóra