Alakuló ülését tartotta a Sámuel Alapítvány

Alapítvány az elhagyott gyermekekért

2001. november 9., 01:00 , 43. szám

– Hogyan lehetne segíteni a kórházban „felejtett” csecsemőkön? – hangzott el a kérdés néhány hónappal ezelőtt az alakulófélben lévő Sámuel Alapítvány konferenciáján. Akkor a résztvevők hallhatták az alapítvány terveit, miszerint családtípusú gyermekotthonokat szeretnének létrehozni, így nevelőszülők segítségével megfelelő körülmények között nőhetnek fel az elhagyott csecsemők, s várják azok jelentkezését, akik imaháttérként, anyagi és szakmai támogatás útján, esetleg nevelőszülőként kívánnak a programhoz csatlakozni. A felajánlások azóta is érkeznek, s most újabb mérföldkőhöz érkezett az alapítvány: november elsején alakuló ülésre gyűltek össze a meghívottak. Taracközi Ferenc beregszászi beosztott lelkipásztor ismertette az alapítvány létrehozásának okait, céljait. Mint elmondta, Kárpátalján évente 30-40 gyermek marad a kórházakban. A területi szintű jótékonysági alapítvány alapszabályzatáról Val­kócz­né Ruszinka Éva pedagógus tájékoztatta az egybegyűlteket. Eszerint az alapító tagoknak semmiféle anyagi haszna nem származik majd az alapítvány munkájából, mely minden tekintetben az ukrán törvényeknek megfelelően fog működni. A szervezet fő célja az elhagyott gyermekek visszahelyezése eredeti családjukba, esetleg nevelő- vagy örökbefogadó szülőkhöz segítése. Az alapítvány ezenkívül sajátjának érez minden olyan ügyet, amivel az állami szervek és más alapítványok nem vagy csak részben foglalkoznak.

A kuratórium szavazás útján Taracközi Ferencet választotta meg az alapítvány elnökévé, Valkócz­­né Ruszinka Évát elnökhelyettessé, az ellenőrző bizottság elnöke pedig Zsukovszki Miklós derceni lelkipásztor lett.

– Az alapítvány következő lépése az lesz – közölte az újdonsült elnök –, hogy miután megszereztük az esperesi hivatal engedélyét, körlevelet intézünk a gyülekezetekhez. Ebben tájékoztatjuk a híveket az alapítványról, melynek munkáját az összegyűlt perselypénzzel támogathatják. Ezenkívül november végén–december elején konferenciát tartunk majd, melyen sor kerül a nevelőszülők alkalmasságának meg­­­­­­­­vizs­gá­lá­sára, a további fela­da­­­­tok megbeszélésére.

O. T.