Kényes kérdések a Biblia mérlegén

Időbeosztás, tálentumok, tized

2001. november 9., 01:00 , 43. szám

Ifjúsági találkozón vett részt mintegy 100-120 tizenéves Tivadar­­­­falván november első hétvégéjén. Az előadások ezúttal is a keresztyén élet kényes témáit vették kereszttűzbe. Zimányi József tiszanagyfalui lelkipásztor Jézus követésének feltételeiről szólt a fiatalokhoz. Mint elmondta, kevesekben van meg erre a hajlandóság, mert túl sok a „fontosabb” feladat. Jézus követése azt jelenti, hogy az ember kész lemondani akaratáról, vágyairól, s ha kell, akár az életéről is.

Zán-Fábián Sándor mezővári lelkipásztor az időbeosztás terén nyújtott tanácsokat az ifjaknak. A lelkipásztor beszélt a hatékony tanulás néhány feltételéről is (rend, fény, óránkénti pihenés, mozgás stb.). Mint elmondta, imádkoznunk kell rendért a környezetünkben és a szívünkben, akaratért, éberségért és bölcsességért.

Héder János ungvári lelkipásztor a tálentumokról, lelki ajándékokról beszélt a találkozó résztvevőinek. A keresztyén élet nem passzív élet, mondta, hálátlanság tétlenül fogadni Isten cselekedeteit és szavát. Az adottságainkat azért kaptuk, hogy hasznosítsuk azokat mások javára.

Szilágyi Sándor beregúj­fa­lui lelkipásztor „zsebbe vágó” kér­désről, a tizedről tartott előadást: kell-e fizetni, s ha igen, mi­ből és hová? Mint mondta, a tized nem fel­tétele a keresztyén élet­nek, ha­nem gyümölcse. Az Is­tenhez tarto­zás, a hála egyik kifejezőeszköze, ami ugyanakkor nem helyettesítheti a lelki odaszánást.

–jázmin–