Megújul a huszti református templom

Kárpátalja emlékhelyei

2001. november 9., 01:00 , 43. szám

A Felső-Tisza-vidék legrégibb és legszebb templomainak egyike a huszti református templom. Erődfalai ma is védettséget, állandóságot sugároznak, harangtornya pedig védőn emelkedik a zajos város fölé.

A Szent Erzsébet tiszteletére szentelt templom építésének ideje a XIV. század végére tehető. Huszti Lovász Tamás hatására és vezetésével a város egész magyar lakossága – mindössze hat évvel Luther Márton fellépése után – már 1524-ben református hitre tért.

Az évszázadok során a husztiak mindig nagy figyelmet fordítottak templomukra. Ennek köszönhetően számos különlegessége megőrződött: többek között a hittérítő Lovász Tamás címere, mely a bejárat fölötti karzaton látható, továbbá az 1640-ből származó kehely és tányér, amit Bethlen István adományozott a gyülekezetnek. A temp­lom büsz­­­keségei közé tartozik még a díszes szószék, valamint fölötte a XVIII. századi hangvető, mely szintén egyedülálló a maga nemében.

Mint azt Józan Lajos helyi református lelkésztől megtudtuk, a Nemzeti Kul­turális Örökség Minisztériumának támogatása révén jövőre elkezdődhet a templom régen esedékes szakszerű restaurálása. Az előkészítési munkálatokat ez esetben is a Teleki László Alapítvány munkatársai végzik.

– Mára elkészült a templom részletes leírása és egy ötéves munkaterv – mondja Józan Lajos. – Jövőre ennek alapján szeretnénk elvégezni a tetőzet megerősítését, fazsindellyel való átfedését, valamint a külső burkolat felújítását.

– Terveznek-e változtatást a templombelsőben?

– Igen. Jelenlegi állapotának egyik legfőbb „szépséghibája” ugyanis, hogy a falfestése sötét, míg bútorzata, berendezési tárgyai fehérek, ami eltér a református hagyományoktól. A szakemberek szerint ma már megoldható a nem kívánt festékréteg eltávolítása, így idővel a fából készült berendezés is visszanyerheti eredeti színét, a falak pedig, értelemszerűen, fehér meszelést kapnak.

P. Zs.