Kezdődik a nyugdíjreform

Marad a jelenlegi nyugdíjkorhatár?

2001. november 23., 01:00 , 45. szám

A legfelső tanács első olvasatban elfogadta a kötelező nyugdíjbiztosításról szóló törvénytervezetet, amely kulcs­fontosságúnak tekinthető a nyugdíjreform szempontjából.

Az Uk­­­ra­­­j­inszki Novini tudósítása szerint a ter­vezetre 247 képviselő szavazott igen­nel a par­lamentben, azaz huszoneggyel több a minimálisan szükségesnél. A tervezet értelmében a nyugdíjasok a jövőben is a nyugdíjalaptól kapnák az alapnyugdíjukat, ám lehetőségük nyílna növelni annak összegét abból az állami elő­taka­rékossági alapból, amelybe korábban, aktív éve­ikben befi­zetéseket eszközöltek. Ezenkívül a nyugdíjasoknak jogában állna igénybe venni magánnyugdíjalapok szolgáltatásait is.

A törvénytervezet változatlanul hagyná a jelenleg érvényben lévő nyugdíjkorhatárokat, azaz a fér­fiak továbbra is 60, a nők pedig 55 éves kortól vonulhatnának nyugállományba. Ugyanakkor viszont az új jogszabály ösztönözné az aktív munkával töltött időszak meghosszabbítását, amennyiben minden, a nyug­­­díj­kor­­­határon felül munkával töltött évért 3 százalékkal növelné a fizetendő nyugdíj összegét, 85 százalékban maximálva az így elérhető nyugdíjnövekedés mértékét.

Mint ismeretes, 1998. óta történnek kísérletek a jelenlegi nyugdíjrendszer megreformálására, ám mindezidáig eredménytelenül. Jelenleg a nyugdíjalapba történő befizetések mértéke a vállalkozók esetében a munkabéralap 32 százalékát, a munkavállalók esetében pedig fizetésük 1-2 százalékát teszi ki.

NTK