Számolnak

2001. november 23., 01:00 , 45. szám

Az ukrajnai magyar nagykövet kárpátaljai látogatása kapcsán olvasom a Szribna Zemlja ukrán nyelvű hetilap október 22-i számában, hogy megyénk állami adminisztrációjának vezetője, Mosz­kal úr felhívta a nagykövet figyelmét arra, hogy a kárpátaljai magyarok számára jó lenne valamilyen magyarországi támogatás, de legalább ne vezesse be a vízumkényszert Magyarország. A derék vezető a nyomaték kedvéért hozzátette, hogy területünk lakosságából ötvenezer a magyar.

Na, itt álljunk meg egy percre, mielőtt felháborodnánk, mert lehet, hogy az újság csúsztat, de az is lehet, hogy a vezetőt tájékoztatták rosszul tanácsadói, és így lett a 10 évvel ezelőtti népszámláláskor kimutatott százhatvanhétezerből ötvenezer magyar. A fals számokat figyelmen kívül hagyva, itt mindenképpen előrelépés történt az elmúlt ötven évhez képest. Kárpátalján az ötven év alatt vezető ember a nemzetiségekkel kapcsolatban számokat nem ejtett ki a száján; a jól bevált mondókát szajkózták: Kárpátalján negyven nemzetiség él békében és barátságban, a Szovjetunió többi népeihez hasonlóan. A számokat azért kerülték, mint az ördög a tömjénfüstöt, mert számok nélkül össze lehetett mosni a Kárpátalján élő örményeket, tatárokat, litvánokat a magyarokkal, lehetőleg egyforma jogokat biztosítva nekik, és ahogy az örményeknek nem nyithattak óvodát, úgy az egész szovjet éra alatt Beregszászban sem volt egyetlen magyar óvoda sem. Így aztán az ötvenezres szám ugyan csúsztatás, de örvendetes előrelépés, mert a számokat ki lehet javítani, és ki is kell.

Persze, most már erre a rövid időre nem érdemes, hisz december 5. és 14. között népszámlálás lesz, amire feltétlenül oda kell figyelni minden kárpátaljai magyarnak. Mert nem mind­egy, hogy ha megszámláltatunk, hányan leszünk magyarok. Ez lesz az első népszámlálás 1945. után, amikor nem zavar és nem kényszerít senkit a valamikor érdekből, félelemből megtagadott magyarsága, illetve a régi pasz­portban lévő beírás. Spongyát rá! Figyeljünk oda, hogy rokonaink, barátaink, szomszédaink is fontosnak tartsák magyarságuk megvallását. Nem mindegy, hogy hányan vagyunk valójában, és hányan leszünk a népszámlálás után regisztrálva.

Tithli