Ünnepi koncert Aknaszlatinán

Tízéves a Bel canto

2001. november 23., 01:00 , 45. szám

Vasárnap ünnepi koncert keretében méltatta fennállásának tizedik évfordulóját az aknaszlatinai Bel canto énekkar, melynek a helyi, egyébként kitűnő akusztikájú római katolikus templom adott otthont.

A fagyos hideg ellenére szépszámú közönség élvezte az énekkar előadását, melyben régi gregorián dallamok és latin miserészletek, valamint a komolyzene nagy zeneszerzőinek – Martini, Schubert, Kodály és Bárdos – énekkarra írt remekművei szólaltak meg.

Az előadást követő családias hangulatú ünnepségen elsőként Tamás József tanácselnök gratulált a tíz éve együtt éneklőknek, majd Szenykiv Mónika, az énekkar vezetője és karmestere köszönte meg a kórus tagjainak a kitartó munkát, családjaiknak pedig a türelmet és az együttműködést. Megjegyezte, hogy a család és a munka mellett nem egyszerű felvállalni az utazással és tanulással járó áldozatokat, a hideg, esetenként gyertyafényes próbákat. A közös sikerek, élmények éppen ezért nagy részben a családta­gok érdeme is, akik tíz éve tolerálják és támogatják az énekkar munkáját.

A legszebb fellépésekre emlékezve elsősorban a külföldi vendégszereplések kerültek szóba, így a tavaly nyáron Budapesten megrendezett Egyházi Énekkarok Fesztiválja, valamint a hódmezővásárhelyi Szent László-bazilikában és a Gellért-hegyi sziklatemplomban megtartott koncertek. Az ezt követő, estébe nyúló közös éneklés pedig már a szórakozás és vidámság jegyében telt, melybe itt-ott a muzikális férjek is bekapcsolódtak.

Popovics Zsuzsanna