A választások a Rubicont jelenthetik Ukrajna számára

Ukránok Európai Kongresszusa Budapesten

2001. november 23., 01:00 , 45. szám

Budapesten tartotta meg kongresszusát az 52 éve alapított Ukránok Európai Kongresszusa. A szervezet abból az alkalomból tartja ülését Budapesten, hogy a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület a hét végén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját.

A kongresszust – amelyen 21 ország mintegy 50 küldötte vett részt – Oreszt Klimpus budapesti ukrán nagykövet nyitotta meg, megköszönve a külföldön élő ukránoknak azt a segítséget, amelyet a tíz éve függetlenné vált Ukrajna demokratizálásához nyújtottak. A nagykövet elmondta, hogy az ukrán átalakulás során minden tekintetben az EU-országokban érvényes normák átvételére törekszenek. A 2002. március 31-én megrendezendő ukrán parlamenti választásokat a Rubicon folyóhoz hasonlította, amelynek átlépésével eldől Ukrajna jövője.

Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a 38 tagszervezettel rendelkező – egymillió kisebbségi ukrán érdekeit képviselő – Ukránok Európai Kongresszusán megvitatták a világ ukránságának a helyzetét, valamint az ukrán diaszpórával kapcsolatos, 2005-ig tartó ukrán kormányprogramot.

A kulturális egyesület jubileumi ünnepsége keretében szombaton felavatták az I. András király és Anasztázia királyné, kijevi hercegnő emlékére állított szobrot a Tihanyi Apátság területén. Az Ukrán Országos Önkormányzat és Tihany község képviselő-testülete közösen állította a királyi párt ábrázoló szobrot, Bogdan Korzs ukrajnai művész alkotását.

Az évfordulós ünnepség alkalmából szombaton Budapesten kiállítás nyílt a Magyarországon élő ukrán festőművészek műveiből. Az ünnepséget záró vasárnapi gálakoncerten magyarországi és külföldi ukrán művészek léptek fel.

MTI–ntk