Főleg a pénz hiányzik

December 3. a rokkantak nemzetközi világnapja

2001. november 30., 01:00 , 46. szám

A rokkantak közelgő nemzetközi világnapja alkalmából Viktor Kopinecet, a rokkantak szociális védelmével foglalkozó megyei főosztály vezetőjét kérdeztük az érintettek szociális ellátottságáról, a megoldandó feladatokról.

– A megyei szociális főosztályon jelenleg közel 46 ezer rokkant személyt tartunk nyilván. Ezen belül a munkában megrokkantak száma 33400, 2305 háborús veteránt, közel nyolcezer rokkant gyereket, továbbá 158 a csernobili katasztrófa által érintett személyt tartunk számon. A rokkantnyugdíjak összege jelenleg 43 és 90 hrivnya között mozog, azaz a juttatások felső határa is csak a létminimum negyedét teszi ki. A rokkantaknak a törvények és rendelkezések értelmében ugyanakkor számos kedvezményben kellene részesülniük: ingyenes utazásban, kedvezményes gyógyszeres ellátásban, a kommunális szolgáltatások és fűtőanyagok szubvencióiban.

– Mit mutat ezzel szemben a mindennapi gyakorlat?

– A rokkantaknak járó kedvezmények messze nem minden esetben realizálhatóak, ami viszont nem feltétlenül a mi hibánk. A rokkantak jogérvényesítésének akadályai főként financiális eredetűek. A legaktuálisabb jelenleg a kedvezményezettek szilárd fűtőanyagra kapott jegyeinek (talonjainak) beváltása. Eddig 2,5 ezren jutottak ily módon fához, szénhez, de ez csak a kedvezményezetteknek mindössze egyharmadát jelenti. Ebben a tekintetben a Huszti, a Beregszászi, Ökörmezői, Perecsenyi, Volóci, Nagybereznai járásban a legjelentősebb a lemaradás. Ami a pozitívumokat illeti, ma már elmondhatjuk, hogy mindenkit el tudunk látni a számára megfelelő tolószékkel. A jelenleg működő 16 regionális szociális központ minden, önmaga jogérvényesítésére képtelen, rokkant személyt felkeresett, hogy szükség esetén segítségükre legyenek. Továbbra is fájó kérdés azonban a speciális személygépkocsik problémája. Jelenleg mintegy kétezer autótulajdonos van a megyében, az igénylők száma azonban legalább ugyanennyi. A központi költségvetésből ebben az évben mindössze 19 autót kaptunk (egyenként mintegy 10-12 ezer hrivnya értékben), ami így sem kis összeg, de a szükségletekhez képest messze nem elégséges.

– farkas –