A státustörvény megfelel az európai normáknak

Konferencia a szabad identitásválasztásról

2001. november 30., 01:00 , 46. szám

A Szabad identitásválasztás című konferencián Budapesten a határon túli magyar pártok és szervezetek vezetői hangsúlyozták: a kedvezménytörvény elősegítheti a kétoldalú kapcsolatok normalizálását, de a törvény iga­zából majd alkalmazásakor válik meghatározóvá.

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, hogy a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos román és szlovák ellenvélemények egy része tévedéseken alapuló jogértelmezés. A szlovákiai magyar vezető kitért arra, hogy ez a román–szlovák „együttműködés” már 1994-95-től datálható, mikor a két ország akkori vezetői az alapszerződések megkötését próbálták megakadályozni, illetve késleltetni.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget képviselő Eckstein-Kovács Péter három szakaszt különített el a román politikában: a kedvezménytörvény elfogadása előtti „hallgatást”, az elfogadás utáni „haragot” és a napjainkban is tartó „európai kártya időszakát”.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke úgy vélte: a kedvezménytörvény az európai normák szerint keres elfogadható megoldást a magyar társadalom és a határon túli magyar közösségek részére. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán politika és közvélemény pozitívan viszonyult a kedvezménytörvényhez, és Ukrajna nem csatlakozott a román–szlovák kezdeményezéshez.

MTI–ntk