Megnyitják a beregszászi konzuli irodát

Németh Zsolt Kijevben

2001. december 7., 01:00 , 47. szám

Kijevbe látogatott Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium politikai államtitkára. A magyar diplomata az elnöki adminisztrációban találkozott Leonyid Kozsara külügyi osztályvezető-helyettessel. A találkozón egyebek mellett szóba kerültek a kedvezménytörvény végrehajtásával és a közelgő ukrajnai választásokkal kapcsolatos kérdések is. Ez utóbbival kapcsolatban Németh Zsolt reményének adott hangot, hogy Kárpátalján változatlanul megmarad az egyetlen magyar többségű, Beregszász központú választókörzet.

Ezt követően Németh Zsolt találkozott Hrihorij Szeredával, Ukrajna nemzetiségi és migrációs állami bizottságának vezetőjével. Hrihorij Szereda tájékoztatta vendégét az általa vezetett bizottság munkájáról, majd megvitatták a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos kérdéseket. Egyetértettek abban, hogy a státustörvény végrehajtási rendelkezéseit harmonizálni kell a hatályos ukrajnai törvényekkel. A felek javasolni fogják, hangzott el, hogy a karácsony előtti napokban ülésező magyar–ukrán kisebbségügyi vegyes bizottság hozzon létre albizottságot e célból. A megbeszéléseken, melyeken részt vett Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő is, megállapodás született arról, hogy Magyarország beregszászi konzuli irodájának ünnepélyes megnyitására december 17-én kerül sor.

Végezetül a magyar diplomata Jurij Szergejev külügyi államtitkárral folytatott megbeszélést, melynek során áttekintették a két ország kapcsolatainak aktuális kérdéseit. Németh Zsolt ismételten megerősítette: Magyarország nem vezet be vízumkényszert Ukrajnával szemben az ország EU-csatlakozásának pillanatáig.

kg