Adni, kapni ismeretlenül is jó

Cipősdoboznyi szeretet Kárpátaljának

2001. december 14., 01:00 , 48. szám
A Beregszászi 6. Számú Általános Iskolába a Mikulás hozta a Gólyahír-csomagokat

A cipősdoboz mint ajándékozási forma Nyugat-Európában nem ismeretlen. Az ajándékozni szándékozó elhelyezi kis küldeményét egy cipős­do­boz­ban, így a csomag terjedelme és értéke korlátozottá válik, belehelyez egy fényképet magáról vagy családjáról, egy képeslapot lakhelyéről, néhány kedves sort, s esetleg egy válasz-levelezőlapot. A címzett, miután megkapta az ajándékot, válaszlevélben mond köszönetet érte, s ezzel elkezdődhet egy kapcsolat, s akár életre szóló barátságok is születhetnek általa. Ezt a bevált ajándékozási formát, melyet leginkább szociális területen alkalmaznak, Kárpátalja iskolásai Gólyahír néven ismerhették meg.

A Gólyahír civil kezdeményezés, mely magyarországi gyermekeket köt össze kárpátaljai magyar iskolák elsőseivel. Célja egyrészt bátorítani a határon túli magyar szülőket, hogy magyar iskolába írassák gyermekeiket, másrészt a civil kapcsolatok létrehozását segíti. Min­d­emellett a Gólyahír-akciónak van egy általánosan humánus tartalma is, hiszen ajándékozni, örömet szerezni ismeretlenül is jó. A kezdeményezés védnöke Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke volt, az akció lebonyolításában pedig több szer­vezet (Apáczai Kiadó, Magyar Cserkészszövetség, Magyar Karitász, Rákóczi Szövetség stb.) is részt vett.

A szállítmány november végén érkezett meg Kárpátaljára, s szétosztásáért a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vállalt felelősséget. A 3750 darab csomagot ideiglenesen Nagyszőlősön, Munkácson, Eszeny­ben, Beregszászban és Aknasz­latinán helyezték el, innen kerültek aztán szétosztásra a KMPSZ körzetvezetői által. Minden ci­pős­­doboz mást és mást tartalmazott, főleg írószerekkel lepték meg a felajánlók a kárpátaljai iskolakezdő nebulókat. Volt vissza­fogottabb csomag, akadt igen bőkezű is, azonban mindegyikben közös volt az igyekezet, mellyel az anyaországi ajándékozók üzentek a határon túli iskolásoknak: nem feledkezünk meg rólatok!

– jázmin –

Köszönet a KMPSZ-nek

Ezen rövidke levéllel szeretnénk kifejezni hálánkat és köszönetünket a „Gólyahír” program keretében érkezett ajándékokért, melyekkel – mindannyiunk nevében állíthatom – nagy örömet szereztek mind a gyermekeknek, mind pedig nekünk, szülőknek.

Tisztelettel a Beregszászi 6. Számú Általános Iskola 1. A osztálya szülői tanácsának elnöke: Cibár Éva