Fábry Sándor: A show-biznisz sokat kivesz belőlem

„Teszem azt: Ludas Matyi áll két benzines hordó tetején a tiszabecsi határátkelőnél...”

2001. december 14., 01:00 , 48. szám

December 5-én a Tele­for­tuna televíziós show szervezésében Beregszászban vendégszerepelt Fábry Sándor előadóművész. A neves író és lazaságáról híres (hírhedt) showman, az RTL Klub egyik legnézettebb műsorának házigazdája egy rövid beszélgetés erejéig lapunk rendelkezésére állt.

– Fábry Sándor mindig „jópofa”, vagy csak a színpadon az?

– Általában jókedvű vagyok, így a színpadon kívül is, de nem mindig. Ez elsősorban a hangulatomtól függ.

– Nem terhes, hogy a rajongók akkor is a poénokat várják öntől, ha hétköznap találkoznak az utcán, s ön nincs éppen vicces kedvében?

– Időnként az, de nem őrületesen. Idővel ugyanis minden előadó megtanulja kezelni a hasonló helyzeteket és úgymond, diszk­rét erőszakossággal „másra” terelni a beszélgetés síkját. Amit nem igazán szeretünk, sőt, kifejezetten utálunk – és ezt nyugodt szívvel mondhatom a kollégáim nevében is –, amikor valaki borközi állapotban hátba vág, majd egyébként teljesen jó szándékkal arra kér, hogy mondjunk valami vicceset. Ez azonban, szerencsére, ritkán fordul elő. Másrészt, egy televízióban szereplő ember Magyarországon ma már nem annyira kultikus figura, lévén több televíziós csatorna működik, sok „sztárral”. Azt is mondhatnám, hogy Budapesten szinte sikk, hogy nem ismernek fel. Jönnek velem szemben, látom, hogy néznek rám, majd felhúzzák az orrukat és mennek tovább. Vidéken ezzel szemben sokkal közvetlenebbek az emberek, rámosolyognak az emberre, biccentenek. Egyébként Beregszász utcáin is sokan hangosan rám köszöntek, ugyanakkor nem volt kellemetlen élményem. Legfeljebb a baromi nagy hideg. Kint is, bent is.

– Mi a kedvenc időtöltése, ha éppen nem dolgozik?

– Kertészkedés, lakberendezés – mondtam nemrég kissé túlozva a Ki kicsodá?-nak. Ebből a lakberendezés azért igaz, mert időnként hazahurcibálok bizonyos tárgyakat, amiket megpróbálok valamilyen rendszerbe építeni. Kertünkben viszont az utóbbi időben már nem dolgozom, legfeljebb gyönyörködöm benne. Leginkább egy szakkertész barátom kezeli és tartja rendben a gyümölcsöst, az örökzöldeket, a virágos részt, illetve a hangulatos sziklakertet. Ezen túlmenően én legfeljebb megszervezem a munkát – és persze fizetem.

– Fábry Sándort számos nagy sikerű játékfilm forgatókönyvírójaként tartják számon (Könnyű testi sértés, Megint tanú, Sose halunk meg stb.), ezenkívül újságíróként is ismert. Elsősorban írónak vagy inkább előadónak tartja magát?

– Ha nagyképű lennék, most azt mondanám, hogy ennek mind, mivel valamennyi műfajt nagyon jól művelem. Valójában azonban egyiknek sem. Vagy mondjuk, kicsit ennek, kicsit annak, a helyzet összes előnyével és hátrányával. A show-biznisz ugyanis sokat kivesz belőlem, és bár szeretnék kicsit szellemibb életet élni, a televíziós tevékenység erre nem igazán alkalmas. Konkrétan: nem olvasok eleget, nem írok elég jókat stb. Én azt hittem, lehet ezt a két dolgot – az írást, alkotást és a show világát – párhuzamosan csinálni, de bizonyos jelek azt mutatják, hogy nem.

– Melyik a kedvenc története a forgatókönyvek közül?

– Talán a Könnyű testi sértés, amit Kardos Csaba barátommal írtam együtt, de ide sorolnám az Álombrigád című filmet, ami Jeles Andrással való együttműködésemet fémjelzi, vagy az Angyali üdvözlet címet viselő gyermekjátékot, amiben gyerekek játsszák Madách Az ember tragédiáját.

– Jövő évi ez irányú tervei?

– Szőke Andrással vannak bizonyos elképzeléseink, de ezek még eléggé csíraállapotúak. Konkrét terveinkhez tartozik viszont, hogy csináljunk egy mai filmet a Ludas Matyiból. Teszem azt: Ludas Matyi áll két benzines hordó tetején a tiszabecsi határátkelőnél... – vagy valami hasonló. A szereposztásról annyit, hogy szívünk szerint Szarvas József játszaná Ludas Matyit, Döbrögi szerepét pedig, a magát a legnagyobb magyar vidéki színésznek valló Kovács Lajosnak szánjuk, aki Vojcekként a filmvászonról is ismerős lehet. A szereposztás kérdésében azonban Gothár Péteré lesz a végső szó.

– Mesélne olvasóinknak egy viccet vagy egy jópofa történetet, ami csak nekik szól?

– Szinte biztos voltam benne, hogy előbb vagy utóbb ez a kérdés is előkerül. Mesélnék, de ilyen módon nem tudok vagy most éppen nem jut eszembe. Rövid itt-tartózkodásom ideje alatt ugyanakkor számos jó viccet hallottam kedves vendéglátó barátaim jóvoltából. Íme az egyik: Mit kérdez Bin Laden, amikor hazatér? – Mama, nem kerestek?

Popovics Zsuzsanna

Névjegy:

Születésnap: november 20.

Kedvenc sportja: “minden, ami vizes”, de főként az evezés

Autó: sajátja nincs, egy Renault Lagunát használ a Renault Hungária jóvoltából

Kedvenc filmje: Macskajaj

Kedvenc színésznője: Eszenyi Enikő, Ornella Mutti

Kedvenc színész: Robert de Niro, Kovács Lajos

Véleménye a Forma–1-ről: egyik pilótának vagy csapatnak sem szurkol

Kedvenc étele: jól elkészített grízes tészta ecetes fejes salátával

Kedvenc itala: kaukázusi kefir

“Kedvenc” magyar közéleti szereplője: “Garamvölgyi László, akin majdnem annyit lehet röhögni, mint az Aigner Szilárdon”