Teleház Csonkapapiban

Közelebb kerültek a világhoz

2001. december 14., 01:00 , 48. szám

Az Illyés Közalapítvány (IKA) támogatásával Kárpátalja második teleházának avatására került sor december 9-én Csonkapapiban. Az avatóünnepséget megnyitó Ködöböcz Ferenc, a KMKSZ Csonkapapi Alapszervezetének elnöke, a helyi általános iskola fizikatanára elmondta, hogy reménykedtek ugyan a pályázat sikerében, mégis meglepetéssel értesültek arról, hogy községükben te­leház létesül. Reményei szerint szolgáltatásaival a teleház ki tudja elégíteni a környező falvak lakosságának, szakembereinek fénymásolással, szövegszerkesztéssel, elektronikus levelezéssel, internetes hozzáféréssel kapcsolatos igényeit.

Kiss József polgármester a megnyitón tartott beszédében kiemelte, hogy a teleház lehetőséget ad Csonkapapinak és a környező településeknek a világba történő kilépéshez, s reményei szerint a létesítmény mindenkinek a javát fogja szolgálni.

Halász József iskolaigazgató beszédében ünnepnek nevezte a te­leház avatásának napját Csonkapapi és a környező települések életében, majd köszönetet mondott Kovács Miklósnak, a KMKSZ elnökének, illetve Bren­zovics László alelnöknek, továbbá Ködöböcz Ferenc alapszervezeti elnöknek, aki megpályázta a teleház létesítését.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő beszédében megjegyezte, hogy nemcsak a teleház átadásáról van szó Csonkapapiban, hanem arról is, hogy elindult a folyamat, melynek célja a kárpátaljai magyar területeken hasonló létesítmények hálózatának kiépítése. Ha nem akarunk elmaradni az internetnek és telekommunikációnak köszönhetően egyre gyorsuló világunkban, nekünk is csatlakoznunk kell a hálózathoz. Ezért született a döntés, hogy a magyarországi támogatások egy részét erre használják fel: „Nemcsak arról van szó, hogy jól működjön a teleház, hanem az a misszió hárul erre az intézményre, hogy működésével lehetőséget teremtsen az akció folytatására, hogy hivatkozási alap legyen a további pályázatok benyújtásához” – mondta Kovács Miklós.

Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, az IKA ukrajnai alkuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a teleház-program beindításának több célja is volt. Az első, hogy modern számítástechnikai eszközöket juttassanak a faluközösségeknek, a másik cél pedig az volt, hogy ily módon is megpróbálják összefogni a szóban forgó faluközösségeket. Brenzovics László reményét fejezte ki, hogy a következő évben legalább tíz újabb község jut majd teleházhoz.

Baráth József