Jó Mária megmenekült

Egy anya cserbenhagyta gyermekét

2001. december 21., 01:00 , 49. szám

Elhagyott csecsemőt találtak a beregszászi járási Zápszonyban. A kora reggeli órákban többen is elhaladtak a falu szélén heverő „csomag” mellett, mire két fiatal felfigyelt a gyermeksírásra. A lepedőbe, pokrócba, illetve nejlonzacskóba göngyölt, lehűlt testű csecsemőt előbb egy közeli házba vitték, majd a helyi ambulanciára, ahonnan a városi mentő szállította a járási kórház szülészetére.

Amint azt Ivan Malistól, a kórház főorvosától megtudtuk, az egyébként egészségesen született kislány (testsúlya: 3,40 kg, testhossza: 54 cm) nagyon lehűlt, de az inkubátoros melegítéssel és az infúziós kezeléssel sikerült stabilizálni az állapotát. Az előírásoknak megfelelően a kislányt később a Munkácsi Megyei Gyermekkórház csecsemőosztályára szállították, ahol jelenleg is ápolják.

– A gyermek köldökének állapotából ítélve a születés időpontja december harmadikára tehető – tájékoztatta lapunkat Ok­szana Barany, a kórház csecsemőpatológiai osztályának főorvosa. – A testhőmérséklet drasztikus csökkenésének következtében a kislánynál komoly súlyveszteség lépett fel, ezért továbbra is infúzió alatt tartjuk. Anyatej híján a gyermeknek gyenge az immunitása, táplálkozási reflexei működnek, ám a testileg legyengült baba továbbra is aránylag keveset eszik.

A kék szemű, fehér bőrű kislány a csecsemőosztály ápolóitól a Mária nevet kapta, mivel december nyolcadikán került hozzájuk, amit a katolikus hagyományok szerint a szeplőtelen fogantatás napjának tartanak. Vezetéknevéül pedig a Dobra (azaz jó) jelző szolgál majd, mivel Marika nagyon nyugodt, szelíd, csendes természetű kislány.

– Mindnyájan megszerettük, mert olyan szép és aranyos baba – mondja Szemenyak Magdolna főorvos-helyettes. Egyszerűen nem értjük, hogy lehet egy újszülöttet ilyen kegyetlen módon utcára tenni, hisz a szülő nő ma már egyetlen, közjegyző által hitelesített lemondási nyilatkozattal a kórházban hagyhatja nem kívánt gyermekét. Szerencsére hasonló esetek csak ritkán fordulnak elő, legfeljebb két-három évente.

A beregszászi járási belügyi osztályon tudósítónknak elmondták: a gyermekét cserbenhagyó anya ügyében folyik a nyomozás, személyazonosságát azonban még nem sikerült megállapítani.

-farkas-