Megnyílt a beregszászi konzuli iroda

„Ha mi nem lennénk, a két ország is távolabb állna egymástól”

2001. december 21., 01:00 , 49. szám

December 17-én nyitotta meg kapuit a Magyar Köztársaság Ungvári Magyar Főkonzulátusának beregszászi ügyfélfogadó irodája. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Szabó Tibor, a HTMH elnöke, Lőrinc Csaba helyettes külügyi államtitkár, Korsós Tamás, a magyar külügyminisztérium helyettes főosztályvezetője, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő, Jurij Muska, Ukrajna budapesti nagy­­követségének főtanácsosa, Volodimir Prihogyko, a kárpátaljai megyei közigazgatás elnökhelyettese, Nuszer Ernő, a kárpátaljai megyei tanács elnökhelyettese, Mihajlo Cse­re­pánya, a megyei közigazgatás nemzetiségi és migrációs főosztályának vezetője, valamint a szlovák főkonzulátus és a kárpátaljai történelmi egyházak képviselői.

Szabó Tibor, a HTMH elnöke köszöntőjében elmondta: tíz évvel ezelőtt Magyarország ismerte el elsőként Ukrajnát mint független államot, és Kijevben szintén tíz éve nyitotta meg kapuit az első magyar nagykövetség.

– Magyarországnak ma sem érdeke, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozását követően egy új vasfüggöny ereszkedjen a két ország közé – hangsúlyozta. – Ahhoz pedig, hogy a két ország határai a csatlakozást követően is átjárhatóak legyenek, ki kell építeni a megfelelő infrastruktúrát, amelynek ez az új konzulátusi iroda is része.

A megyei közigazgatás nevében Volodimir Prihogyko köszöntötte a Magyar Köztársaság jelenlévő diplomatáit, majd bátorító szavait követően átnyújtotta Szabó Tibornak és a beregszászi konzuli iroda kinevezett vezetőjének, Varga Leventének azt a nemrég megjelent magyar–ukrán szótárt, amely éppen a magyar–ukrán kisebbségügyi vegyes bizottság ajánlása nyomán látott napvilágot.

Kovács Miklós parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke beszédében rámutatott: a konzuli iroda megnyitása első megközelítésben diplomáciai esemény, a helyszín ugyanakkor arról árulkodik, hogy ennél sokkal többről van szó: a kárpátaljai magyarság szerepéről Ukrajna és Magyarország viszonyában.

– A két ország tíz éves diplomáciai együttműködése alatt két útkeresési folyamatot kísérhettünk figyelemmel. Az egyik, Magyarország igyekezete, hogy különböző módon támogassa a Kárpátalján élő magyarokat, a másik, Ukrajna azon integrációs törekvése, hogy otthonává váljék a területén élő nemzetiségi kisebbségeknek. A folyamat még messze nem fejeződött be, vannak megoldatlan kérdések. Egy biztos: Kárpátalja fontos szerepet játszik Ukrajna és Magyarország viszonyában, mert ha mi nem lennénk, ha nem lennének megoldásra váró problémáink, a két ország is távolabb állna egymástól.

Ezt követően Szabó Tibor és Volodimir Prihogyko vágta át a konzulátus bejáratán a magyar nemzetiszín szalagot és lépett elsőként az irodahelyiségbe.

A konzuli iroda 2002. január 14-én kezdi meg az ügyfelek fogadását.

P. Zs.