Veszélybe kerültek a magyar szerkesztőség eszközei?

Az ungvári tévé- és rádiótársaság vezetője bekeményített?

2001. december 21., 01:00 , 49. szám

A Kárpátaljai Állami Televízió- és Rádiótársaság idén nem írta alá a Magyar Rádió Rt.-vel (MR) évente megújításra kerülő együttműködési megállapodást, ami egye­lőre beláthatatlan következményekkel jár a magyar nyelvű televízió- és rádióműsorokat készítő ungvári szerkesztőségre nézve.

Petykó Ágnes, a magyar szerkesztőség rádióriportere az MTI-nek adott nyilatkozatában kifejtette: az ungvári magyar szerkesztők ez idáig az együttműködési megállapodásnak köszönhetően vehettek részt térítésmentesen a MR továbbképző tanfolyamain, helyi sugárzás céljából rendszeresen kaptak anyagokat Budapestről, illetve közel tíz éve az MR és az MTV támogatásával újították fel az ungvári televízió és rádió műszaki bázisát számos eszközzel, adásszalaggal és gépkocsikkal, melyeket nemcsak a magyar szerkesztőség használt, mivel azok közös vagyont képeztek.

Az állami társaság és az ungvári magyar adások szerkesztősége között kialakult konfliktushelyzet miatt veszélybe kerültek továbbá a magyar szerkesztőségnek az Illyés Közalapítvány és a Határon Túli Magyarok Hivatala támogatásával beszerzett berendezései is. Petro Petrik, a Kárpátaljai Állami Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgatója ugyanis elrendelte a magyar szerkesztőségben található, anyaországi segítséggel vásárolt minden eszköz leltárba vételét, az Illyés Közalapítványtól kapott számítógép átszállítását az ukrán adások stúdiójába, illetve azt, hogy a magyar szerkesztőség munkatársai bármilyen műszaki eszközt csak külön engedéllyel vihessenek be vagy ki az ungvári rádió és televízió területéről, beleértve az Illyés Közalapítványtól kapott gépkocsikat is.

Az üggyel kapcsolatban Kulin Zoltán, az ungvári magyar szerkesztőség főszerkesztője a Kárpátaljának elmondta:

– Semmilyen előzménye nem volt az együttműködési megállapodás felmondásának, melynek idén előkészített szövege gyakorlatilag megegyezett a három éve aláírt megállapodáséval. Ami a vezérigazgató rendelkezéseit illeti, amennyiben azok általános érvényűek – azaz valamennyi szerkesztőségre nézve érvényesek –, belső rendelkezésnek tekinthetők, ami előtt meg kell hajolnunk. Ha azonban csak a magyar szerkesztőségre vonatkoznak, az diszkriminációnak minősül. A magyar szerkesztőség berendezéseit mindenesetre összecsomagoltuk, hogy ha kell, elszállítsuk azokat a társaság joghatárain kívülre. Egyelőre azonban sem az elrendelt nyilvántartásba vétel, sem az esetleges birtokbavétel nem következett be.

– A gyakorlatban mivel jár az eszközök használatának megvonása?

– A számítógép és egyéb eszközeink híján lelassul a műsorkészítés (hisz nem férünk hozzá az anyagainkhoz, a rádiós szignálokhoz, lehetetlenné válik az archiválás), továbbá nem tudunk faxolni, sem tévét nézni. Adásokat persze így is lehet és fogunk készíteni, de gyakorlatilag kőkorszaki módszerekkel.

– Miben látják a kiutat?

– Abban, amit részben már meg is tettünk, azaz nyilvánosságra hozzuk a problémát, tájékoztatva a hírszolgálatokat, a megyei állami közigazgatás elnökhelyettesét, a HTMH-t, az Illyés Közalapítványt stb. A továbbiak tekintetében pedig várjuk a hazai fejleményeket...

varga – popovics

Támogatás határon túli tévéműhelyeknek

Kárpát-medencei magyar nyel­­vű televíziós együttműködési megállapodás született december 12-én az Illyés Közalapítvány (IKA), a Magyar Televízió Rt., a Duna Televízió Rt. és 19 határon túli magyar televíziós műhely között. A megállapodás többek között rögzíti, hogy az IKA infrastrukturális támogatásban részesíti a határon túli magyar televíziós műhelyeket, ami tudósítói pontok létrehozására, kamerák, vágó berendezések és egyéb műszaki eszközök beszerzésére irányul összesen mintegy 900 millió forint értékben.

– Kárpátalja esetében az ungvári magyar szerkesztőség által igényelt eszközök a KMKSZ közvetítésével meghatározatlan időre szerkesztőségünk használatába kerülnek – tájékoztatta lapunkat Kulin Zoltán, az ungvári magyar szerkesztőség főszerkesztője. – Az IKA továbbá ígéretet tett arra, hogy a jövő év folyamán támogatást kapunk egy tudósítói központnak helyet adó ungvári ingatlan vásárlására, ahová ezen eszközök kerülnek majd.