Az ékszer egyre inkább luxuscikk

Egyre több az ékszer, de mind kevesebben tudnak „ragyogni”

2001. december 28., 01:00 , 50. szám

A Magyar Értelmező Kéziszótár ekként fogalmazza meg az ékszer szó jelentését: „(nemes) fémből készült, a testen vagy a ruhán viselt (drágaköves) dísz”. Vagyis szépség iránti vágyunk, tetszeni akarásunk késztet az ékszerek viselésére.

Kárpátalján manapság az igazi slágert az aranyékszerek jelentik, annak ellenére (vagy talán éppen azért?), hogy az arany grammja 76 és 115 hriv­nya közötti áron kapható tisztaságától függően.

A megye ékszerüzleteiben jelenleg bőségesnek mondható a kínálat az egyszerű, kő nélküli gyűrűk és fülbevalók számtalan változatából, s az ékkővel (briliáns, smaragd, cirkon, rubin, igazgyöngy, gránát, malachit, nefrit stb.) díszített ékszerek közül is kedvünkre válogathatunk.

Mint a kárpátaljai szaküzletekben kérdésünkre elmondták, továbbra is megvan a kereslet a drága, ékkö­vek­kel díszített ékszerek iránt, bár manapság a társadalomnak csupán egy igen szűk rétege engedheti meg magának, hogy ezekre költsön. Igazukat könnyű belátni, ha figyelembe vesszük, hogy például egy gyémántköves gyűrű ára 600 és 4000 hr között mozog, s egy egyszerűnek mondható cir­kon­köves gyűrű ára is legalább 150-300 hrivnya a felhasznált arany súlyától és a kő nagyságától függően.

Általában véve is elmondható, hogy az ékszer nem olcsó mulatság, hiszen például az örök hűség megpecsételéséhez elengedhetetlen jegygyűrű párját 280-500 hr közötti áron vehetjük meg. Ami ez utóbbiakat illeti, manapság egyre többen vásárolnak gravírozott vagy fehérarannyal díszített jegygyűrűt, de a legkeresettebbek továbbra is az egyszerű karikagyűrűk, amelyek a pillanatnyi divatnak megfelelően hol vastagabbak, hol vékonyabbak.

Ami pedig az ékszerre költött összegek nagyságrendjét illeti, az ungvári Szamocvit ékszerüzletben például 2700 hriv­nyáért adták el eddig a legdrágább gyűrűt. Ugyancsak a megyeszékhelyen, a Diamant szaküzletben pedig 4-5 évvel ezelőtt dőlt meg a vásárlási rekord. Egy smaragddal és gyémánttal díszített, karkötőből, nyakékből, fülbevalóból és gyűrűből álló kollekcióért 10 000 hrivnyát fizettek.

Libo Mária, az ékszerüzlet vezetője szerint a korábbi időszakhoz képest visszaesett az ékszervásárlás a szaküzletekben, aminek a legfőbb oka az olcsóbb, úgynevezett „török arany” megjelenése Ukraj­ná­ban. Üzleteinkben viszont csak hazai vagy oroszországi aranyból készült ékszereket értékesítenek, amelyek drágábbak, mint a Törökországból importált gyen­gébb minőségű portékák.

A korábbi évektől eltérően manapság már az ünnepek (bal­lagás, névnap, karácsony, Valentin-nap, nőnap) közeledte sem jár automatikusan a forgalom növekedésével az ékszerszaküzletekben. A járási központokban karácsony táján helyenként még tapasztalható némi forgalomélénkülés, a jobb­ módú megyeszékhelyen azonban, ahol hétköznap sem fehér holló a vásárló, szinte észre sem vehető a különbség.

karmacsi