Készül a kárpátaljai turné

Csobolya József: Növendékből tanár lett

2001. december 28., 01:00 , 50. szám

Csobolya Józseffel István királyként találkozhattak először a beregszászi zenekedvelők az augusztus 20-i Szent István ünnepeken. Aztán néhány hónap leforgása alatt megtanult gitározni, majd jelentkezett a Kárpátaljai Magyar Dalversenyre. Sikerült nyernie, így került a Krónikásének zeneiskola növendékeként Dévay Nagy Kamilla szárnyai alá.

– Mesélj magadról, mi van veled mostanában?

– Tanítok a Kamilla iskolájában. Nagyon örülök, hogy továbbadhatom mindazt, amit megtanultam ezektől a csodálatos és fantasztikus emberektől, gondolok itt elsősorban Kamillára és persze a többi tanárra, akik az iskolában tanítanak. Nemcsak énekelni és gitározni tanítottak, hanem emberségre is, amit szeretnék felvinni a színpadra és átadni az embereknek, azzal a meleg szeretettel együtt, amit kaptam tőlük. Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőséget kaptam az oktatásra ebben az iskolában. Van is jó pár növendékem, és nagyon szeretek velük dolgozni. Emellett vannak fellépéseim, sőt, most az egyik színdarabban, melyet a budapesti Komédium színpad társulata rendezett, nem is mint énekes-gitáros vagyok jelen.

– Hol mindenhol jártál már?

– Ha időrendi sorrendben vesszük, először az Egyesült Államokban, New Yorkban, Floridában és a nyugati parton. Az ott élő magyaroknak vittük a magyar verseket, magyar dalokat. Egy budapesti dalverseny győzteseként sikerült kijutnom Tokióba, Japánba, ahol az ötödik helyet értem el a világversenyen. A Magyarországról leszakadt összes területet körüljártuk már: az osztrák részt, Erdélyt, a Muravidéket, Vajdaságot, Délvidéket. Augusztus 20-ára Pozsonyba hívott meg az ottani magyar kulturális szervezet, a Corvin János Társaság, és Párizsban is felléptünk már.

– Hogy érzi magát egy kárpátaljai fiatal művész Budapesten?

– Nagyon jól megvagyok. Igyekszem megtalálni azt, amit rám szabott az élet vagy a Fentvaló. Nagyon remélem, hogy helyesen döntöttem, amikor erre a pályára léptem és ezt az utat kezdtem el járni.

– Kárpátalja fog-e részesülni mindabból, amit megtanultál?

– Nagyon szeretnék összehozni egy kárpátaljai turnét. Remélem, hogy sikerül ezt megszervezni az itteni kulturális élet vezetőivel, képviselőivel egyeztetve.

– jázmin –