Nincs pénz – nincs fény

Utcai közvilágítás

2001. december 28., 01:00 , 50. szám

A korai sötétedés miatt egyre többen panaszolják fel az utcai világítás részleges vagy teljes hiányát a megye városaiban és falvaiban, s a helyzet valóban lehangoló.

Mint Mikola Csernenok, a megyei lakásfenntartó és kommunális főosztály főmérnöke elmondta, például Akna­szla­tinán, Ökörmezőn (Mizshirja), Pe­re­csinben, Rahón a pénzhiány és a felhalmozódott tartozások miatt katasztrofális a közterületek kivilágításának helyzete. A szakember a Kárpátaljának elmondta: azokban a városokban és falvakban, ahol a helyi költségvetésből jut erre pénz, ki vannak világítva az utcák, ahol viszont nincs, ott alig pislákol néhány utcai lámpa. Ám nem egyedi eset, hogy a polgármesteri hivatalok jelentős tartozásokat halmoznak fel a szolgáltatókkal szemben még a közvilágításra áldozni hajlandó településeken is. Így például Ungvár több mint hárommillió, Munkács pedig másfél millió hriv­nyával adós.

A közvilágítás tekintetében a jobb helyzetben lévők közé tartozó Ungváron jelenleg az utcai lámpáknak csupán 60%-a ég. Munkácson még ennél is rosszabb a helyzet. Egy őszi vihar ráadásul óriási károkat okozott, több mint kétszáz helyen szaggatva le a villamosvezetéket. Itt a lámpáknak csupán 25–30%-a ég jelenleg.

Beregszászban sem rózsásabb a helyzet. Orosz Géza, a közvilágítás üzemeltetéséért felelős kommunális gazdaság vezetője elmondta: folyamatban van az utcai világítás felújítása a város központjában. A település utcai világításának teljes felújításához 15–20 ezer hrivnyára lenne szükség, ám jelenleg a város nem tud ekkora összeget áldozni e célra, így aztán maradnak a hézagosan kivilágított utcák.

A falvakban ennél is ros­­szabb a helyzet. Egyes településeken a tanácsok által felhalmozott tartozások miatt teljesen szünetel az utcai világítás. Több községben a polgármesteri hivatalokat is lekapcsolták már a villamos hálózatról. Egy ideje a krónikus pénzhiány miatt több faluban azzal a módszerrel próbálkoztak, hogy felkérték a lakosságot, járuljon hozzá az utcai világítás fenntartásához, ám a kezdeményezést egyik településen sem karolták fel. Ma szinte minden faluban akad teljesen kivilágítatlan utca, s többségükben csak minden harmadik-ötödik lámpa ég.

Baráth József